Co zrobić z olejem po smażeniu?

Co zrobić z olejem po smażeniu?

27 kwietnia 2022 Wyłączono przez Redakcja To Kocham

Zapewne wielu z nas zastanawiało się co robić z olejem po frytkach lub po pączkach. Oleju przecież nie można wylewać do zlewu, umywalki ani toalety. Duża ilość oleju zalegająca w garnku jest problemem, z którym zmierzyła się zapewne duża liczba osób. Co więc zrobić z olejem po smażeniu? Jak się go pozbyć w bezpieczny i odpowiedni sposób?



Dlaczego oleju po smażeniu nie wolno wylewać do zlewu, umywalki lub toalety?

W dzisiejszych czasach wszędzie można usłyszeć, zobaczyć czy przeczytać informację, że pod żadnym pozorem nie należy wylewać oleju do zlewu lub ubikacji. Wielu z nas zastanawia się zapewne dlaczego? Przecież to najprostszy i najszybszy sposób na pozbycie się starego tłuszczu. Olej ma znacznie mniejszą gęstość niż woda, dlatego wlany do niej, zawsze będzie się unosić na jej powierzchni. W momencie, kiedy zużyty olej trafia do kanalizacji, po prostu nie ma jak spłynąć. Zalegający tłuszcz z czasem zacznie się osadzać na ściankach rur, w kolankach, łukach i innych niedostępnych miejscach. Dodatkowo, nagromadzony stary olej w instalacji będzie zatrzymywał inne zanieczyszczenia (resztki jedzenia, włosy, drobne śmieci itd.), które będą się do niego przyklejać. W ten sposób w krótkim czasie może dojść do zatoru, który uniemożliwi przepływ ścieków. W następstwie tego, z kanalizacji najpierw zacznie się wydobywać brzydki i nieprzyjemny zapach (wynikający z obecności zalegających resztek), a z czasem woda zamiast spływać, zacznie się gromadzić i wypełniać zlew nieczystościami.

Niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ale większość awarii kanalizacji jest spowodowana właśnie przez nagromadzone zatory tłuszczowe. Dlatego tak ważne jest aby unikać wylewania zużytego oleju do zlewu lub ubikacji. Co w takim razie zrobić z olejem po smażeniu?

Co zrobić z olejem po smażeniu? Sposoby na pozbycie się oleju.

  • Ręcznik papierowy – Jeżeli po smażeniu, na przykład kurczaka czy warzyw, zostanie nam niewielka ilość oleju na patelni, najszybszym i najłatwiejszym sposobem będzie pozbycie się go za pomocą ręcznika papierowego. W tym wypadku wystarczy urwać parę płatków papieru kuchennego i położyć na zgromadzony tłuszcz. Ręcznik powinien sam szybko wchłonąć olej. Jeżeli jednak tak się nie dzieje, możemy mu pomóc, przecierając dokładnie patelnię. Po wytarciu tłuszczu, taki ręcznik wystarczy wyrzucić do śmieci ogólnych / zmieszanych.
  • Zbieranie oleju do słoika lub butelki – Gdy po smażeniu, na przykład frytek lub pączków zostaje nam duża ilość oleju, możemy go sukcesywnie zbierać do słoika lub butelki, który będziemy trzymać, na przykład w szafce pod zlewem. Gdy naczynie będzie pełne, dokładnie je zakręć i wyrzuć do pojemnika na śmieci zmieszane.
  • Mieszanie ze żwirkiem lub piaskiem – nie jest to najbardziej ekologiczne rozwiązanie, ale lepsze niż wylewanie zużytego oleju do kanalizacji. Sposób ten jest banalnie prosty. Wystarczy wlać stary olej do odrobiny żwirku lub piasku, wymieszać i wyrzucić do śmieci zmieszanych.
  • >Oddanie oleju do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych (PSZOK) – Jest to specjalny punkt, do którego możemy oddać stary olej zebrany do słoika lub butelki. To bardzo dobra alternatywa dla wyrzucania oleju do śmieci zmieszanych lub wylewania go do zlewu czy ubikacji. Oddając olej do tego punktu mamy pewność, że zostanie on zutylizowany w bezpieczny sposób.



Jak można wykorzystać olej wykorzystany wcześniej do smażenia?

Niestety nie ma zbyt wielu możliwości wykorzystania oleju po smażeniu. Jest to odpad, który nie jest recyklingowany. Istnieją jednak dwa sposoby na “przedłużenie” jego użycia. Jednym z nich jest już wcześniej wspominane – ponowne wykorzystanie oleju do smażenia (zbieranie go do słoika). Jest to jednak metoda niekoniecznie polecana, ponieważ ponowne wykorzystywanie oleju może źle wpłynąć na zdrowie. Drugim i znacznie bezpieczniejszym sposobem na ponowne użycie oleju jest wykorzystywanie go do robienia mydła gospodarczego, do sprzątania lub do prania.



Zbieranie do słoika – czy olej po smażeniu można użyć ponownie?

Zwykle ponowne używanie oleju jest niewskazane. Wszystko jednak zależy tak naprawdę od tego w jaki sposób używaliśmy oleju. Jeśli olej, który chcemy wykorzystać ponownie był przypalony, mieszany z innymi olejami, używany już parę razy lub jeśli dodałeś/aś do niego przyprawy – nie używaj go! Bardzo ważne jest to, aby nie wykorzystywać do ponownego smażenia oleju, w którym znajduje się sól. Obniża ona bowiem jego właściwości grzewcze – a to prowadzi do dłuższego czasu nagrzewania i niższej temperatury spalania oleju. Do ponownego wykorzystania nadaje się tylko olej czysty, klarowny i nie zjełczały . Jeśli zdecydujesz się na ponownego użycie oleju zadbaj o to, aby odpowiednio go do tego przygotować. Usuń zanieczyszczenia które się w nim znajdują i dokładnie przefiltruj (przez ręcznik papierowy, pieluchę tetrową, gazę lub filtr do kawy). Dopiero wtedy ponowne użycie go będzie bezpieczne. Pamiętaj, że bardzo ważne jest przechowywanie olejów w nieprzezroczystych pojemnikach, do których nie dochodzą ani promienie słoneczne, ani tlen.