Co zrobić, żeby sernik nie opadł po upieczeniu?

Co zrobić, żeby sernik nie opadł po upieczeniu?

11 sierpnia 2021 0 przez Redakcja To Kocham

Sernik jest jednym z popularniejszych ciast serwowanych w polskich domach, kawiarniach i restauracjach. Wariacji na jego temat jest co niemiara. Od sernika polskiego (zwanego także serownikiem), przez sernik nowojorki, baskijski, aż po sernik wiedeński czy też królewski. Prawie każda polska rodzina ma własny, oryginalny sposób robienia go przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jednak prawdziwą zmorą domowych cukierników jest opadający sernik. Czasami wystarczy minuta dłużej w piekarniku, źle zmielony ser lub gorszy dzień i nasze marzenia o idealnym serniku legną w gruzach. W takim razie, co należy zrobić aby sernik nie opadł?

Odpowiedni ser

Aby nasz sernik nie opadł ważne jest, aby zadbać o jakość twarogu. Przede wszystkim warto wybrać twaróg tłusty lub półtłusty. Przy serze chudym, konsystencja twarogowa może nie być tak zwarta. Tłuszcz zawarty w twarogu podnosi także walory smakowe sernika. Ważnym elementem w wyborze twarogu jest to, aby był on mielony przynajmniej dwa razy (najlepiej trzy) i nie powinny znajdować się w nim grudki. Jeśli takowe się pojawiają, należy przemielić go jeszcze raz przez sitko.

Kąpiel wodna

Sprawdzonym sposobem na uniknięcie opadania sernika jest upieczenie go w kąpieli wodnej. Gotową masę twarogową umieszcza się w brytfannie z wodą i szczelnej formie. W ten sposób dzięki działaniu pary wodnej ciasto nie przesusza się, pozostaje nawilżone i sprężyste.

co zrobić, żeby sernik nie opadł po upieczeniu

Temperatura

Ważnym czynnikiem wpływającym na to, że sernik nie opada jest utrzymywanie odpowiedniej temperatury. Nie może ona przekraczać 180 stopni Celsjusza. Jednak nawet wtedy sernik nie powinien być w niej pieczony dłużej niż 20 minut. Po tym czasie temperaturę należy zmniejszyć do 170/160 stopni i piec co najmniej przez godzinę. Warto także pamiętać, aby nie korzystać z funkcji termo obiegu – przesuszy to ciasto, spowoduje pęknięcia i może doprowadzić do opadnięcia ciasta. Nie można zapomnieć także o tym, że ciasto sernikowe jest bardzo wrażliwe na szybkie zmiany temperatury. Jeżeli po zakończeniu pieczenia wyjmiemy je od razu z piekarnika, prawdopodobnie opadnie. W takim wypadku należy zostawić sernik w wyłączonym piekarniku, najlepiej przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Temperatura składników

Jeśli mamy w planach przygotowywanie sernika, warto wcześniej zadbać o to aby składniki były w temperaturze pokojowej. W tym celu warto wyjąć je wcześniej z lodówki i pozwolić im nabrać odpowiedniej temperatury.

Oczywiście, sposobów na uniknięcie opadania sernika jest tyle ile jego rodzajów. U każdego sprawdzi się co innego. Najlepiej jednak jest po prostu ćwiczyć, piec dużo serników i testować różne podejścia.