Czy można jeść surowe pieczarki?

Czy można jeść surowe pieczarki?

4 października 2021 0 przez Redakcja To Kocham

W Polsce istnieje wiele odmian jadalnych grzybów, większość z nich można znaleźć w lasach, na łąkach lub przydomowych ogródkach. Jednak najpopularniejszymi i najłatwiej dostępnymi grzybami są pieczarki. Jeśli nie hodujemy ich na swojej działce to na pewno bez problemu znajdziemy je w pierwszym lepszym sklepie spożywczym. Pieczarka z całą pewnością jest grzybem uniwersalnym. Nadaje się zarówno do sałatek, jak i do zup czy sosów. Mnogość jej odmian i rozmiarów sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. To jedne z najzdrowszych i najbezpieczniejszych grzybów. Są na tyle delikatne, że nie wpływają one negatywnie na układ trawienny dzieci oraz osób z problemami żołądkowymi.



O pieczarkach słów kilka

Pieczarki są jedynymi z najczęściej uprawianych grzybów na świecie. Rosną one dziko, ale są także uprawiane na farmach i sprzedawane w sklepach. Dwie najbardziej popularne odmiany pieczarek to:
pieczarka biała – jest niewielka i posiada bardzo jasny/biały kapelusz, jest to odmiana najczęściej pojawiająca się w sklepach.
pieczarka portobello – jest większych rozmiarów, ma ciemniejszy kolor, jest bardziej mięsista niż pieczarka biała i ma dużo bardziej intensywny smak. Owa odmiana jest bardzo popularna jeśli chodzi o nadziewanie pieczarek.

Poza wyżej wymienionymi odmianami w Polsce mamy ponad 16 rodzajów pieczarek. Jeśli nie jesteśmy zaprawionymi grzybiarzami, nie powinniśmy sami zbierać lub hodować pieczarek. Jadalną pieczarkę dwuzarodnikową bardzo łatwo można pomylić z bardzo podobną, lecz trującą pieczarką karbolową. Bezpieczne dla naszego organizmu są tylko jadalne grzyby, dlatego tak ważne jest zachowanie szczególnej ostrożności przy ich zbieraniu.



Czy pieczarki są wartościowe?

Jeszcze kilka lat temu wierzono, że pieczarki poza walorami smakowymi nie posiadają żadnych wartości odżywczych, a nawet mówiono, że są one ciężkostrawne, mogą powodować problemy żołądkowe i nie są one wskazane dla osób z delikatnym przewodem pokarmowym. Dziś dzięki dociekliwym badaniom wiemy, że są one niskokaloryczne (a co za tym idzie dobre dla osób będących na redukcji), w 90-95% składają się one z wody, zawierają mało tłuszczu, dużo białka i węglowodanów. Są także źródłem potasu, miedzi, selenu (odpowiada za zwiększenie liczby przeciwciał – wspiera i poprawia odporność), jodu, błonnika, witamin E, A, D, niewielkie ilości witaminy C oraz witamin z grupy B (wit. B2, B3, B5, B9, B12). Pieczarki pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi, ułatwiają normowanie poziomu glukozy oraz posiadają związki (lektyny) o działaniu przeciwnowotworowym. Grzyby te zawierają także przeciwutleniacze, tyrozynę (białko chroniące DNA przed uszkodzeniami) oraz ergosterol, który to hamuje rozwój komórek raka piersi.



czy można jeść surowe pieczarki

Surowe pieczarki – czy można je jeść?

Najczęściej pieczarki spożywamy dopiero po obróbce termicznej. To właśnie wtedy wiele z ich właściwości się aktywuje (np. antyoksydanty). Jedzenie surowych pieczarek jest bezpieczne i można spożywać je w tej właśnie formie. Tak naprawdę nie ma ku temu większych przeciwwskazań. Jak wcześniej wspomniano są to jedne z najmniej inwazyjnych grzybów. Należy jednak uważać na ilość zjedzonych surowych pieczarek. Zawierają one bardzo dużo błonnika pokarmowego, który niepoddany obróbce cieplnej może podrażnić ściany żołądka, a przez to skutkować różnymi stanami zapalnymi. Błonnik znajdujący się w pieczarkach zawiera frakcje chityny. To właśnie ona może wpływać drażniąco na nasz układ pokarmowy. Błonnik ten nie ulega trawieniu i zalega na długi czas w układzie pokarmowym. Może się to przyczyniać do spowolnienia trawienia i uczucia dyskomfortu. Stąd może pochodzić przekonanie o ciężkostrawności pieczarek. Podsumowując, jedzenie surowych pieczarek jest bezpieczne, ale w nadmiernych ilościach mogą one powodować nieprzyjemne dolegliwości przewodu pokarmowego. Dlatego właśnie znacznie lepsze jest spożywanie wcześniej przygotowanych pieczarek. Błonnik o frakcji chitynowej podczas obróbki termicznej zmienia swoją strukturę i nie powoduje podrażnień układu pokarmowego.