Jak obrać pomidory ze skórki?

Jak obrać pomidory ze skórki?

29 kwietnia 2021 0 przez Redakcja To Kocham

Pomidory goszczą w naszej kuchni niemal bez przerwy. Zarówno jako dodatek do kanapek, pizzy czy sałatek. Jak i podstawa dań np. zupy pomidorowej. Jedzenie warzyw ze skórką ma swoje zalety. Bezpośrednio pod nią znajduje się wiele korzystnych dla organizmu substancji. Nie każdemu jednak odpowiada taka forma podania. A niektóre przepisy wręcz wymagają pozbycia się twardej osłonki.



Parzenie pomidorów

Najszybszą i najmniej skomplikowaną metodą na pozbycie się skórki z pomidora jest ich wyparzenie. Wystarczy umieścić pomidory w naczyniu, zalać je wrzątkiem i odczekać dwie minuty. Skórka na wyparzonych pomidorach marszczy się i pęka. Wystarczy chwycić za jej ostający fragment lub podwadzić go nożem, a w chwilę pozbędziemy się niechcianej osłonki.

Jak obrać pomidora w mikrofali?

Umieszczenie owocu w mikrofali przyniesie podobny efekt jak jego wyparzenie. Minuta w kuchence ustawionej na najwyższą moc wystarczy, żeby skórka łatwiej zeszła. Trzeba jednak pamiętać o wcześniejszym nacięciu pomidora. W innym przypadku sam może pęknąć w mikrofali. Sok wycieknie z wnętrza. Niewykluczone, że narobi sporo bałaganu, jeżeli wytryśnie z większą siłą. W ten sposób zamiast zaoszczędzić swój czas sprytnym trikiem, narobimy sobie więcej kłopotu.



Jak obrać pomidory ze skórki bez parzenia i mikrofali?

Alternatywą dla dwóch powyższych sposobów jest użycie specjalnej obieraczki z zębatym ostrzem. Narzędzie cienko obiera owoce, ale bywa, że trzeba dojść do wprawy w jego używaniu. Problematyczne może okazać się zdejmowanie skóry z mocno dojrzałych miękkich pomidorów. Obieraczka może posiadać specjalną końcówkę do wycinania ogonka. Koszt takiej obieraczki 10-40zł.