W Polsce jedną z nieodzownych części dania obiadowego jest surówka. Niektórzy wierzą, że jej obecność obok mięs, ziemniaków czy makaronów poprawia trawienie zjedzonych rzeczy. Większość dań kuchni polskiej jest dość tłusta, a co za tym idzie – ciężkostrawna. Lekka surówka obok dużego kotleta nie tylko równoważy smaki, ale sprawia także, że nasz obiad ma więcej składników odżywczych i witamin.
Jedną z bardziej popularnych surówek goszczących w polskich domach jest mizeria. Przepisy na mizerię są niezwykle łatwe w wykonaniu. Pasuje ona do obiadu każdego typu. Fantastycznie współgra z ziemniakami, rybami, jajkiem oraz mięsami. Jej delikatny smak nie przyćmiewa smaku potraw, a wręcz je wydobywa.
Mizeria jest jedną z mniej kalorycznych surówek. Jednak należy pamiętać, że wszystko zależy także od tego jaki przepis na mizerię wykorzystamy. Oczywiste jest to, że mizeria ze śmietaną będzie bardziej kaloryczna niż mizeria z octem czy jogurtem naturalnym.
Właściwości odżywcze mizerii
Ze względu na to, że mizeria składa się w większości z ogórków zielonych jest ona również bogata w wiele substancji odżywczych i zdrowotnych. Ogórki to warzywa, które w większości składają się z wody, dzięki czemu pozwalają ugasić pragnienie, nawilżają naszą skórę i przyspieszają metabolizm. Mają właściwości odkwaszające organizm, pomagają usuwać toksyny, zmniejszyć obrzęki, a nawet mogą działać przeciwbólowo. Warzywa te są również bogate w wiele witamin i minerałów takich jak żelazo, cynk, wapń, potas, magnez, a także witamina C, witamina A, witamina E oraz witaminy z grupy B. W przypadku mizerii ze śmietaną mamy dodatkowe właściwości ze strony śmietany jest ona bowiem źródłem pełnowartościowego białka oraz minerałów takich jak wapń, fosfor czy witaminy A, B2 i B12.
Rodzaje mizerii
Tradycyjna mizeria (ta robiona przez nasze mamy i babcie) zwykle robiona była ze śmietaną. Niestety ze względu na to, że śmietana znajduje się na liście produktów wysokokalorycznych – tego typu mizeria nie jest najlepszym wyborem dla osób na diecie. Warto pamiętać także, iż śmietana może zwiększać poziom cholesterolu we krwi, co za tym idzie prowadzić do chorób i dolegliwości układu sercowo-naczyniowego.
Jeżeli jednak nie chcemy rezygnować z pysznego, śmietanowego sosu, który idealnie smakuje w towarzystwie ogórków, śmietanę możemy zastąpić jogurtem. Mizeria z jogurtem naturalnym, greckim lub kefirem smakuje równie dobrze jak ta tradycyjna, a ma znacznie mniej kalorii i nie niesie za sobą zagrożeń ze strony układu krwionośnego. Jeżeli jednak to nie wystarczy, istnieje jeszcze jedno rozwiązanie dla osób dbających o linię. Mizeria z octem jest najbardziej fit ze wszystkich trzech rodzajów. Dodatkowo ocet jabłkowy ma działanie odkażające, równoważy pH w żołądku i poprawia trawienie, a także przyspiesza uczucie sytości.
Przygotowanie – przepisy na mizerię
Mizeria ze śmietaną lub jogurtem naturalnym
Do wykonania takiej mizerii potrzebujemy: dwóch ogórków gruntowych lub jednego ogórka zielonego, dwóch łyżek gęstej śmietany (18%) lub jogurtu naturalnego (w zależności od osobistych preferencji), jednej łyżki koperku (świeżego lub suszonego), pieprzu czarnego i soli oraz soku z cytryny lub szczypty kwasku cytrynowego (dodatek ten przełamuje słodkość mlecznych dodatków i wydobywa smak ogórka).
Sposób przygotowania:
Ogórki myjemy pod ciepłą, bieżącą wodą, obieramy ze skórki i kroimy w talarki, półksiężyce lub ścieramy na tarce. Solimy do smaku i odstawiamy na chwile, aby ogórki wypuściły wodę. W tym czasie doprawiamy śmietanę/jogurt pieprzem, posiekanym koperkiem i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Wylewamy z ogórków nadmiar wody i dodajemy przygotowaną śmietanę/jogurt. Jeśli potrzeba doprawiamy do smaku i podajemy na stół.
Mizeria z octem
Do tej mizerii oprócz ogórków niezbędny jest nam ocet (ryżowy, winny lub jabłkowy), sól pieprz oraz cukier. W mizerii z octem nie używamy przetworów mlecznych – co za tym idzie, nie jest ona słodzona cukrem pochodzącym z laktozy. Dlatego właśnie, do mizerii z octem potrzebny jest nam obowiązkowo cukier (ewentualnie innego typu słodki dodatek).
Wykonanie owej mizerii niewiele różni się od tej ze śmietaną czy jogurtem. Tak jak w przypadku tradycyjnej mizerii pierwszym krokiem jest umycie, obranie i pokrojenie/stracie ogórka oraz posolenie go. Jednak tutaj nie odlewamy wypuszczonej przez ogórki wody. Pozwala ona rozrzedzić ocet, dzięki czemu mizeria będzie delikatniejsza i mniej inwazyjna dla żołądka. Do ogórków dodajemy około dwóch lub trzech łyżek octu, następnie dosypujemy łyżeczkę cukru. Warto pamiętać o dokładnym zmieszaniu składników tak, aby tworzyły spójną całość. Jeśli lubimy możemy dodać koperek lub pietruszkę.
Dobre rady
- Do mizerii wybieraj ogórki twarde i jędrne – zazwyczaj są one dużo bardziej chrupkie i sprawią, że mizeria będzie smaczniejsza i mniej rozwodniona.
- Uważaj, żeby ogórki nie były stare i gorzkie. Gorzki ogórek może zepsuć całą mizerie i sprawić, że będzie ona do wyrzucenia.
- Gdy używasz kwasku cytrynowego uważaj, żeby nie przesadzić z jego ilością – zbyt dużo kwasku sprawi, że mizeria będzie zbyt kwaśna i możesz jej nie odratować
- Dodatek pietruszki lub koperku sprawi, że będzie ona bardziej wartościowa.
- Znudziły Ci się klasyczne przepisy na mizerię? Baw się składnikami! Dodatek jabłka, czosnku, mięty, rzodkiewki lub skórki z cytryny całkowicie zmieni znaną mizerię w coś nowego i egzotycznego.
Moja babunia robiła mizerie ze śmietaną. Nie wiedziałam że taka sałateczka z ogórkó jest taka zdrowa. Pozdrawiam.