Jak zrobić syrop cukrowy?

Jak zrobić syrop cukrowy?

5 sierpnia 2021 0 przez Redakcja To Kocham

Syrop cukrowy to jeden z podstawowych produktów dla każdego barmana – zarówno zawodowego, jak i hobbysty. Do czego jest potrzebny? Zwykły cukier nie roztopi się w chłodnym napoju, dlatego jego lepszym zamiennikiem jest syrop. W sklepie można kupić gotowe syropy o różnych aromatach. Ale jeżeli przypomnisz sobie o nim dopiero chwilę przed imprezą, na której chcesz serwować fantazyjne drinki lub po prostu lubisz domowe wersje produktów, w łatwy sposób możesz go zrobić samodzielnie.

Jak zrobić syrop cukrowy?

Podstawowy przepis na syrop cukrowy jest banalny, a do jego wykonania potrzebne są tylko dwa składniki. Jak zrobić syrop cukrowy? Wystarczy, że rozpuścisz w garnku cukier z wodą w stosunku 1:1, czyli np. dwie szklanki cukru z dwiema szklankami wody. Zanim cukier w pełni się rozpuści, warto raz na jakiś czas zamieszać miksturę. Gotowy syrop cukrowy pozostaw do pełnego wystudzenia i przelej do zamykanej butelki lub słoika. Żeby zabezpieczyć syrop przed psuciem, dodaj do niego dwie łyżki wódki, a następnie umieść w lodówce.

Jak zrobić aromatyzowany syrop cukrowy?

W sklepach można znaleźć syropy cukrowe o dziesiątkach różnych aromatów. I podobne możesz wykonać samodzielnie w domu. Poniżej znajdziesz kilka propozycji, które pozwolą zrobić aromatyzowany syrop cukrowy:

  • Syrop miętowy – aby go zrobić, do garnuszka z cukrem i wodą dodaj świeżych liści mięty (1 szklanka liści na 1 szklankę cukru). Doprowadź do wrzenia, a po ostygnięciu przelej przez sito do naczynia.
  • Syrop waniliowy – do bazowego syropu dodaj dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego. Możesz też rozkroić laskę wanilii, wsypać do rondelka wydobyte z wnętrza ziarna oraz dołożyć sam patyczek. Podane ilości będą odpowiednie do syropu przygotowanego z jednej szklanki cukru i jednej szklanki wody.
  • Cytrusowy syrop cukrowy – na szklankę cukru, dodaj połowę szklanki wody, sok wyciśnięty z 4 cytryn oraz obrane skórki. W przypadku pomarańczy zrób podobnie, ale użyj 3 pomarańczy na szklankę cukru (są większe). Jeżeli chcesz, możesz też zastąpić wodę zupełnie sokiem z owoców cytrusowych – będzie jeszcze bardziej aromatyczny, chociaż jednocześnie droższy w przygotowaniu.

Do czego wykorzystać syrop cukrowy?

Syrop cukrowy potrzebny jest do wykonania różnych popularnych drinków alkoholowych takich jak: Frozen Daiquiri, Blue Hawaiian czy Tom Collins. To jednak nie koniec jego zastosowań. Można nim posłodzić koktajle, lemoniady i inne napoje bezalkoholowe. Możesz go dodać nawet do kawy lub herbaty. Syropem cukrowym możesz polać naleśniki lub dodać do ciasta, a nawet dań mięsnych, jeżeli chcesz nadać im więcej słodyczy.