kwiaty jadalne

Jakie rośliny mają jadalne kwiaty?

W ostatnich latach używanie do dekoracji oraz spożywanie kwiatów w restauracjach czy zwykłej kuchni stało się bardzo modne. Najczęściej z wykorzystaniem kwiatów w celach kulinarnych możemy się spotkać w restauracjach specjalizujących się w kuchni molekularnej. Dania przygotowywane w ten sposób są nie tylko piękne i pyszne, ale również niezwykle ciekawe.



Ku zdziwieniu wielu osób jadalne kwiaty były wykorzystywane przez ludzi już od tysięcy lat. Pierwsze wzmianki dotyczące takich roślin pochodzą z II wieku przed naszą erą – z czasów starorzymskich. Również w kulturze Azji, rdzennych Amerykanów oraz Bliskiego Wschodu jadalne kwiaty mają swoją długą historię i różne związane z nimi tradycje. Niektóre historyczne kwiatowe receptury są stosowane do dziś – na przykład woda różana (w zastosowaniu kosmetycznym lub do słodzenia napojów czy mięs w rejonie Bliskiego Wschodu), różnego rodzaju kosmetyki czy produkty kulinarne. Nawet słynne zioła prowansalskie zawierają w swoim składzie suszone kwiaty lawendy. Co ciekawe, większość ludzi ma praktycznie cały czas styczność z kwiatami na talerzu i nawet o tym nie wie. Popularne w kuchni polskiej brokuły i kalafiory z punktu botanicznego to również kwiaty.



Przykłady jadalnych kwiatów

  • Bazylia – jej kwiaty występują w różnych kolorach, od białego przez różowy, aż po barwę lawendową. Ich smak jest podobny do liści, ale delikatnie łagodniejszy.
  • Bergamotka – posiada czerwone kwiaty o charakterystycznym miętowym smaku.
  • Cykoria – jej płatki i pączki mają lekki, gorzki i ziemisty smak. Najlepszym sposobem na ich przygotowanie jest marynowanie.
  • Cukinia i dynia – kwiaty cukinii oraz dyni są do siebie bardzo podobne z wyglądu oraz smaku. Obydwa mają bardzo delikatny smak, a ich budowa tworzy z nich idealne naczynia do nadziewania farszem. Należy pamiętać, że przed użyciem trzeba usunąć pręciki.
  • Rukola – Kwiaty rukoli są małe, żółte z ciemnymi centrami i z pieprzowym, delikatnie pikantnym smakiem przypominającym liście.
  • Kwiaty czosnkowe – wszystkie kwiaty z rodziny cebulowatych (cebula, czosnek, por, szczypiorek) są jadalne i bardzo aromatyczne. Smaki są różne – od delikatnego pora do mocnego czosnku. Tak naprawdę każda część z tej rodziny roślin jest jadalna.
  • Bratek ogrodowy – płatki mają ciężki do określenia smak, ale jeśli zje się cały kwiat, można poczuć, że jest on niezwykle łagodny. Bratek ogrodowy sprawdzi się jako piękny dodatek do serów i sałatek.
  • Chryzantema – jej płatki przy pierwszym zetknięciu są delikatnie gorzkie w smaku. Występują we wszystkich kolorach tęczy, a zakres smaków jest bardzo różnorodny – od pieprzowatych po ostry. Należy pamiętać, że do spożycia nadają się tylko płatki kwiatów.
  • Fiołki – mają wspaniały kwiatowy i słodki smak oraz sprawdzają się idealnie jako piękna ozdoba na talerz. Kwiaty najczęściej stosuje się w sałatkach i jako dekoracja deserów oraz napojów.
  • Fiołek trójbawny jego kwiaty mają subtelny miętowy smak, doskonale nadający się do sałatek, makaronów, owoców i napojów.
  • Nagietek – chyba jeden z najpopularniejszych kwiatów do jedzenia. Najczęściej kwiaty nagietka mają delikatnie pieprzowy, pikantny i ostry smak.
  • Ogórecznik lekarski – kwiaty mają piękny niebieski odcień i smakują jak ogórek.
  • Hyzop lekarski – zarówno jego kwiaty, jak i liście mają subtelny aromat anyżu lub lukrecji.
  • Dzięgiel – jego kwiaty podobnie jak Hyzop lekarski mają smak lukrecji. W zależności od odmiany, kwiaty mają kolor od jasno purpurowego do głębokiego różu.
  • Goździki – po oderwaniu od podstawy kwiatki goździków są słodkie. Mówi się nawet, że są tak samo słodkie jak ich słodki, pachnący aromat.
  • Rumianek – jest mały i bardzo podobny do stokrotki. Jego kwiaty mają słodki smak i często są używane w herbacie. Może okazać się alergizujący.
  • Koniczyna – kwiaty są słodkie z delikatną nutą lukrecji.
  • Koper włoski – kwiaty są słodkie o subtelnym smaku lukrecji, podobnie jak samo zioło.
  • Owoce cytrusowe (pomarańcza, cytryna, limonka, grejpfrut, kumkwat) – kwiaty cytrusowe są słodkie i mocno pachnące. Należy ich używać oszczędnie, ponieważ przez swój silny smak i zapach danie może wyjść zbyt aromatyczne.
  • Jaśmin – jego kwiaty są bardzo pachnące i najczęściej są używane jako dodatek do herbat. Można również używać ich w słodkich potrawach.
  • Niecierpek – kwiaty mają słodki smak. Najczęściej wykorzystywane są jako ładny dodatek lub produkt do kandyzowania.
  • Hibiskus – bardzo popularny jako składnik herbaty. Smak hibiskusa jest żywy i cierpki, niczym smak żurawiny. Ze względu na ich intensywność płatki należy stosować oszczędnie.
  • Rozmaryn – kwiaty smakują jak nieco łagodniejsza wersja zioła.
  • Oregano – kwiaty mają nieco łagodniejszy i subtelniejszy smak od liści.
  • Szałwia – kwiaty mają subtelny smak podobny do liści.
  • Mięta – kwiaty podobnie jak liście są po prostu miętowe. Ich intensywność różni się w zależności od odmiany.
  • Lilia – kwiaty są delikatnie ostre, ale posiadają również kwiatowy, cytrusowy aromat.
  • Lawenda – słodkie, pikantne i pachnące kwiaty są doskonałym dodatkiem do pikantnych i słodkich potraw, domowych lodów lub lemoniady.
  • Werbena cytrusowa – posiada drobne, białawe kwiaty przypominające cytrynę. Idealnie nadają się na herbatę lub do deserów.
  • Nasturcja – jest to jeden z najpopularniejszych jadalnych kwiatów. Pięknie zabarwione płatki mają słodki, kwiatowy smak z pikantnym, pieprzowym posmakiem.
  • Rzodkiew – kwiaty rzodkiewki są różnokolorowe i mają wyraźny, pieprzny smak.
  • Lipa – ma małe biało-żółte kwiaty, które mają smak podobny do miodu. W przeszłości kwiaty były używane w herbacie jako lekarstwo.
  • Róża – zanim zaczniemy spożywać kwiaty róż na początku trzeba usunąć białą, gorzką podstawę. Pozostałe płatki mają mocno perfumowany smak. Idealnie nadadzą się do napojów lub dekorowania deserów i jako dodatek do różnych dżemów. Wszystkie róże są jadalne, a smak jest wyraźniejszy w mocniejszych odmianach.
  • Słonecznik – płatki jego kwiatów są jadalne, a pączek można gotować na parze, podobnie jak karczoch.
  • Malwa różowa – jej kwiaty mają bardzo słodki smak.


  • kwiaty jadalne

    Właściwości jadalnych kwiatów

    Praktycznie wszystkie jadalne kwiaty są idealnym źródłem przeciwutleniaczy – polifenoli, karotenoidów oraz witamin, które pozwalają zwalczać wolne rodniki zatrzymujące proces utleniania w organizmie. Kwiaty często zawierają związki pomagające przyswajać inne substancje znajdujące się w daniu. Na przykład witamina C w połączeniu z zielonymi liśćmi usprawnia wchłanianie związków żelaza z przewodu pokarmowego. Zazwyczaj im bardziej intensywny kolor rośliny, tym więcej substancji prozdrowotnych ona posiada. Na przykład rośliny w odcieniach czerwono-fioletowo-niebieskich z reguły zawierają resweratrol, który ma silne działanie antyoksydacyjne i jest korzystny dla zdrowia.

    Jak przygotować jadalne kwiaty do spożycia?

    Sposobów na spożycie jadalnych kwiatów jest mnóstwo. Można je jeść surowe. Kwiaty cukinii i dyni można usmażyć w panierce lub nadziać farszem. Kwiaty świetnie sprawdzą się do ozdobienia ciasta, jako dodatek do sałatki, a nawet do lemoniady.