Odmiany dyni i ich zastosowanie

Odmiany dyni i ich zastosowanie

20 października 2021 0 przez Redakcja To Kocham

Każda pora roku jest obfituje w inne warzywa i owoce. Podczas sezonu jesiennego najpopularniejsza jest z nich bez wątpienia dynia. Dynie kojarzymy zwykle z jesiennym wystrojem, Halloweenowymi filmami i dyniowymi polami. Są one swego rodzaju symbolem jesieni i Halloween. Kiedy próbujemy sobie ją wyobrazić to większości osób na myśl przychodzi od razu duże kuliste i pomarańczowe warzywo z charakterystycznymi bruzdami. Dynia ta nazywana jest dynią zwyczajną, ale jest to jedna z wielu odmian dyni. Oprócz klasycznej dyni istnieje jeszcze wiele innych odmian. Ilość gam tego warzywa jest ogromna. Różnią się one smakiem, kształtem, kolorem i przeznaczeniem.



Trochę o dyniowatych

Rodzina dyniowatych obejmuje około 760 gatunków. Należą do nich między innymi: kabaczki, cukinie, ogórki, tykwy, arbuzy oraz melony. Sama dynia ma aż 100 odmian. Pochodzi z Ameryki Środkowej i znana jest już od czasów starożytnych. W Grecji uczeni podawali utartą dynię zalaną winem jako środek przeciw zaparciom. W Europie rozpowszechniona została przez Krzysztofa Kolumba w XV wieku. Po jej pojawieniu się w Europie bardzo szybko stała się popularnym warzywem we wszystkich krajach. Wpływ na to miał nie tylko jej smak oraz osobliwy wygląd, ale także fakt iż jest ona rośliną bardzo łatwą w uprawie i niewymagającą.

Nie wszystkie rodzaje dyni są jadalne. Istnieje także wiele odmian dyni ozdobnej. Dynia jest wyjątkowym warzywem. Nadaje się ona do pielęgnacji, jedzenia, ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie, używa się jej w kosmetyce i jest ona niezwykle uniwersalna. Jedzenie dyni korzystnie wpływa na nasz organizm. Pomaga obniżyć wysokie ciśnienie tętnicze krwi, obniża stężenie cholesterolu, ma działanie kardioprotekcyjne oraz posiada ona dużo błonnika, który zapobiega zaparciom i poprawia perystaltykę jelit. Dynia ma także działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Większość odmian dyni jadalnej zawiera witaminy A, C, E oraz B6. Witaminy te wspierają nasz układ odpornościowy.



odmiany dyni

Odmiany dyni ozdobnej

Dynie ozdobne są niezwykle zróżnicowane. Każda z nich jest na swój sposób unikalna. Obfitują one w kolory, kształty, rozmiary oraz wzory. Niektóre mają wypustki, inne są całkowicie gładkie i jednobarwne. Można ozdabiać nimi domy oraz ogrody. Są trwałe. Postawione na półce w pokoju potrafią wytrzymać nawet do roku. Ze względu na ich rożność w kształtach wyróżnia się kilka grup odmianowych: turbaniformis (owoce podobne do turbanu), parvifructina (owoce małe, okrągłe), hubbardina (owoce posiadające liczne brodawki), citrullina (owoce butelkowate), piriformis (owoce gruszkowate), patissonina (owoce spłaszczone, o dyskowatym kształcie). Dynie ozdobne nie są trujące, ale uważane są za niejadalne. Ich skórka i miąższ są bardzo twarde, co czyni je trudnymi do zjedzenia. Swojej twardej skórce zawdzięczają między innymi odporność na uszkodzenia. Dlatego też fantastycznie sprawdzają się w roli ozdoby. Jedną z najbardziej rozpoznawalnych odmian dyni ozdobnej jest dynia sweet dumpling. Swoją popularność zawdzięcza temu, iż oprócz walorów estetycznych, jako jedna z niewielu dyń ozdobnych jest ona idealna do faszerowania i jedzenia. Jej skórka jest bladozielona z ciemniejszymi przebarwieniami na bruzdach.



odmiany dyni

Odmiany dyni jadalnej

Na świecie istnieje ponad 45 odmian dyni jadalnej. Podobnie jak w przypadku dyń ozdobnych, jadalne mogą mieć rozmaite kształty i kolory. Od okrągłych i pomarańczowych, przed te przypominające gruszki i żołędzie, aż po zielone, żółte, białe i brązowe. Różnią się one także strukturą miąższu, smakiem oraz grubością i rodzajem skórki. Jak wcześniej wspomniano jest to niezwykle uniwersalne warzywo. Przepisy z dyni są najróżniejsze. Pojawia się w nich dynia pieczona, marynowana dynia, a nawet suszona. Jednak każda jej odmiana jest idealna do czego innego. Wśród wszystkich odmian dyni można wyróżnić 7 siedem najpopularniejszych oraz najczęściej używanych rodzajów:

Dynia zwyczajna – jest to najpopularniejszy rodzaj dyni. Jeśli myślimy o dyni to właśnie ta odmiana najczęściej pojawia nam się przed oczami. Jest ona duża, pomarańczowa i bardzo widowiskowa. Jest najmniej słodką odmianą. Ten typ dyni idealnie nadaje się na przetwory, zupy i sosy.

Dynia makaronowa – jest to odmiana dyni zwyczajnej. Ma ona podłużny kształt. Skórka może przybierać różne kolory, jednak najczęściej występuje ona w żółtej postaci. Nazwa tej dyni pochodzi od budowy jej miąższu, ponieważ po ugotowaniu (lub upieczeniu) rozpada się ona na włókna, które przypominają makaron. Ma bardzo delikatny smak. Dzięki swojej konsystencji najlepiej nadaje się ona do sosów, marynat oraz jako substytut makaronu.

Dynia hokkaido – jak wskazuje na to nazwa, jest to rodzaj dyni pochodzącej z Japonii. Jest niewielkich rozmiarów, a jej skórka ma soczyście pomarańczowy kolor. Miąższ w tej dyni jest wyjątkowo zwarty, ma on bardzo intensywny kolor (zazwyczaj żółty lub pomarańczowy). Posiada też bardzo cienką skórkę, dzięki czemu obieranie jej nie jest konieczne. Hokkaido nadaje się zarówno do potraw wytrawnych jak i słodkich. Idealnie nadaje się na zupę krem, do ciast, deserów, puree, zapiekanek oraz jako warzywo na parze.

Dynia piżmowa – charakterystyczną jej cechą jest kształt. Ma ona formę gruszki, zwykle jest dość duża, a jej skórka jest jasno żółta i gładka. W środku natomiast mocno pomarańczowa, zwarta, ma mało pestek. Podobnie jak dynia hokkaido posiada ona bardzo cienką, jadalną skórkę oraz jest bardzo uniwersalna. Jej smak jest słodkawy dzięki czemu idealnie pasuje do deserów. Będzie też fantastycznie wzbogacała potrwawy słone. Dynia piżmowa idealnie nada się na zupę, chleb dyniowy, puree, zapiekanki, gulasze oraz ciasta i dżemy.

Dynia masłowa – to odmiana dyni piżmowej. Jest mała, a jej kształt jest wydłużony i dzbankowaty. Miąższ jest mocno pomarańczowy, słodkawy i kremowy. Dzięki temu idealnie sprawdzi się ona do zupy krem lub puree. W Polsce jest mało popularna, przez co ciężko ją zdobyć.

Dynia delicata – swoim kształtem przypomina cukinię. Jej skórka jest w żółto-białe i zielone paski. Ma ona niezwykle delikatny smak (stąd jej nazwa), dzięki czemu jest idealna do przetworów, deserów i lodów.

Dynia prowansalska – jest to dość spora dynia, o kształcie spłaszczonej kuli. Kolor jej skórki zależny jest od stopnia dojrzałości (przechodzi od zielonego, do pomarańczowo-żółtego. Ma ona niezwykle piękny zapach, słodki i melonowy. Miąższ jest mocno pomarańczowy, soczysty i gruby. Dzięki temu jest idealna na przetwory, zupy, placki oraz gnocchi.

Oprócz wyżej wymienionych najpopularniejszych odmian, w sklepach czasem można spotkać takie dynie jak: kamo kamo (mała, w żółto-zielone paski), kabocha (sporych rozmiarów, cała zielona), acorn (podobna do dyni zwyczajnej, lecz bardziej podłużna) oraz hubbard (koloru szarego, o nieregularnym pestkowatym kształcie).