Batoniki cytrynowe

Batoniki cytrynowe

14 września 2022 0 przez Redakcja To Kocham

Złociste batoniki cytrynowe z tego przepisu są bardzo smaczne i proste do wykonania. Połączenie smaku słodkiego oraz kwaśnego intryguje i dostarcza niecodziennych wrażeń kubkom smakowych. Batoniki mają delikatną strukturę, dlatego trzeba się z nimi obchodzić w miarę możliwości ostrożnie.

Trudność przepisu: łatwy
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 24 kawałki



Składniki na batoniki cytrynowe

Spód ciasta:

  • 175g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Nadzienie cytrynowe:

  • 4 jajka rozmiar L
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki soku z cytryny (do wyciśnięcia takiej ilości soku potrzebujesz około 6-9 cytryn)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/3 mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru

Potrzebny sprzęt:

  • Blacha o wymiarach 33x22cm
  • Piekarnik
  • Opcjonalnie robot kuchenny



Przygotowanie batoników cytrynowych

  1. Przygotowanie spodu do batoników cytrynowych zajmie jedynie krótką chwilę. Dlatego już na samym początku możesz ustawić piekarnik do rozgrzania na 180°C.
  2. Masło wyjmij z lodówki i pokrój je w 1-2cm kawałki. Kostki masła, mąkę, brązowy cukier i sól umieść w misce. Składniki wymieszaj ręcznie lub w robocie kuchennych. Po wymieszaniu spód powinien wyglądać i zachowywać się podobnie jak mokry piasek.
  3. Wysyp spód na blachę i rozłóż równomiernie po jej całości. Dociskaj dokładnie spód do blachy dłonią lub szpatułką w taki sposób, aby stał się zbity.
  4. Włóż spód do piekarnika na 20-25 minut. W międzyczasie przygotuj cytrynowe nadzienie.
  5. Do miski wbij całe jaja i biały cukier. Wymieszaj składniki. Następnie mieszaj je dalej dodając do masy sok z cytryny oraz mąkę.
  6. Po upieczeniu spodu, zmiejsz temperaturę piekarnika do 160°C. Na spód wyłóż gotową masę cytrynową. Piecz kolejne 30 minut.
  7. Po ostudzeniu, pokrój ciasto na 24 kawałki. Na koniec ozdób gotowe batoniki cytrynowe cukrem pudrem.