chłodnik z awokado i ogórka

Chłodnik z awokado i ogórka

Zupy podawane na zimno takie jak chłodnik z awokado i ogórka cieszą się największą popularnością latem. Są lekkostrawne i orzeźwiające, dlatego mogą korzystnie wpływać na samopoczucie podczas upałów. Po przełożeniu do słoiczka są wygodne do zabrania np. do pracy. I nie trzeba martwić się o brak mikrofali na miejscu. Przygotowanie chłodnika zajmuje niewiele czasu.

Trudność przepisu: łatwy
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki na chłodnik z awokado i ogórka

  • 300ml bulionu warzywnego
  • 250g jogurtu naturalnego
  • 2 duże awokado
  • sok z połowy cytryny
  • połowa pęczka natki pietruszki
  • orzeszki piniowe
  • świeży ogórek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania chłodnika z awokado:

Aby przygotować chłodnik z awokado i ogórka, wystarczy kilka kroków.

  1. Bulion warzywny, jogurt naturalny, obrane awokado, sok z cytryny i natkę pietruszki zmiksuj w blenderze w taki sposób, aby powstało kremo puree.
  2. Dodaj soli oraz pieprzu do smaku.
  3. Pokrój ogórek w drobną kostkę.
  4. Przelej gotową bazę chłodnika na talerzyk lub do słoika. Na wierzch dodaj pokrojonego w kostkę ogórka i trochę orzeszków piniowych. W tej formie danie jest gotowe do jedzenia. Smacznego!