
Chłodnik z awokado i ogórka
31 sierpnia 2022Zupy podawane na zimno takie jak chłodnik z awokado i ogórka cieszą się największą popularnością latem. Są lekkostrawne i orzeźwiające, dlatego mogą korzystnie wpływać na samopoczucie podczas upałów. Po przełożeniu do słoiczka są wygodne do zabrania np. do pracy. I nie trzeba martwić się o brak mikrofali na miejscu. Przygotowanie chłodnika zajmuje niewiele czasu.
Trudność przepisu: łatwy
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki potrzebne do przygotowania chłodnika z awokado i ogórka
- 300ml bulionu warzywnego
- 250g jogurtu naturalnego
- 2 duże awokado
- sok z połowy cytryny
- połowa pęczka natki pietruszki
- orzeszki piniowe
- świeży ogórek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania chłodnika z awokado:
Aby przygotować chłodnik z awokado i ogórka, wystarczy kilka kroków.
- Bulion warzywny, jogurt naturalny, obrane awokado, sok z cytryny i natkę pietruszki zmiksuj w blenderze w taki sposób, aby powstało kremo puree.
- Dodaj soli oraz pieprzu do smaku.
- Pokrój ogórka w drobną kostkę.
- Przelej gotową bazę chłodnika na talerzyk lub do słoika. Na wierzch dodaj pokrojonego w kostkę ogórka i trochę orzeszków piniowych. W tej formie danie jest gotowe do jedzenia. Smacznego!