
Dyniowe brownie
21 września 2022Wilgotne i mocno czekoladowe brownie jest w stanie skraść nie jedno serce. W dyniowej wersji jest jeszcze ciekawsze. Jeżeli szukasz cudownego dyniowego ciasta na jesienne spotkanie ze znajomymi lub smakołyku na pierwsze chłodne dni, koniecznie musisz spróbować tego przepisu.
Trudność przepisu: łatwy
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 24 kawałki
Składniki na dyniowe brownie:
- 160g masła
- 2,5 szklanki mąki uniwersalnej (szklanka 250ml)
- 4 duże jajka (temperatura pokojowa)
- 1 ⅓ szklanki cukru
- 210g czekolady (mlecznej lub deserowej)
- 1 ½ dyniowego puree
- ⅓ szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatałowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
Co będzie potrzebne do przygotowania dyniowego brownie?
- piekarnik
- mikser
- blacha o wymiarach 33x22cm
Dyniowe brownie – instrukcja przygotowania:
- W garnku powoli rozpuść masło i czekoladę. Mieszaj do momentu, aż płyn stanie się gładki.
- Włącz piekarnik, żeby zaczął rozgrzewać się do temperatury 180°C.
- Rozbij jajka do miski i zacznij je miksować, dodając do nich cukier. Następnie po trochu dodawaj do zmiksowanych jaj przesianą mąkę, sól oraz proszek do pieczenia i delikatnie je wymieszaj do połączenia składników.
- Gotową masę rozdziel na równe części do dwóch misek.
- Do pierwszej miski dodaj dynię, olej i przyprawy. Wymieszaj do połączenia.
- Do drugiej miski dodaj roztopioną czekoladę i również wymieszaj ją z ciastem.
- Wylej zawartość miski z czekoladą na blachę wyłożoną papierem i rozprowadź ją po całości. Następnie wylej drugą dyniową warstwę. Przemieszaj ze sobą warstwy używając wykałaczki lub noża.
- Posyp całość pokrojoną na kawałki resztą czekolady.
- Piecz 45 minut. Postaw do ostygnięcia, a następnie pokrój na 24 porcje.
Dyniowe brownie jest gotowe do zjedzenia!