
Sałatka Shirazi
17 października 2022Sałatka Shirazi to danie bardzo proste do przygotowania, kolorowe i soczyste. Jest ona tradycyjną perską sałatką. Jej nazwa pochodzi od miasta Shiraz leżącego w południowo-zachodnim Iranie. Smak przypomina sałatkę grecką. Jednak w przeciwieństwie do niej, sałatka Shirazi jest w pełni wegańska, ponieważ nie zawiera dodatku sera. Dressing sałatki nie może być prostszy. Składa się jedynie z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu. Sałatkę Shiraz najlepiej podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Trudność przepisu: łatwy
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki sałatki Shiraz
- 4 ogórki perskie (nieduży gatunek ogórka)
- 4 nieduże pomidory
- 1 czerwona cebula
- pęczek pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- 5-6 listków mięty
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
Jak przygotować sałatkę Shiraz?
- Ogórki, pomidory i cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. Do pokrojenia pomidorów przyda się dobrze naostrzony nóż (w innym przypadku kostka może zmienić się w mało apetyczną paćkę). Posiekaj natkę pietruszki. Wszystkie pokrojone składniki przełóż do miski.
- W małym naczyniu wymieszaj dokładnie składniki dressingu sałatkowego: oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekaną miętę i przyprawy.
- Polej sałatkę sosem i dobrze ją wymieszaj.
Porady:
- Sałatkę Shiraz najlepiej jeść bezpośrednio po przygotowaniu. Jeżeli chcesz podać ją po dłuższym czasie, dobrze jest wstrzymać się z użyciem dressingu do momentu przed zaserwowaniem dania.
- Sałatkę tradycyjnie podaje się jako dodatek do dań z ryżem, gulaszu, a także w towarzystwie bliskowschodniego pieczywa i hummusu.