Sałatka Shirazi

Sałatka Shirazi to danie bardzo proste do przygotowania, kolorowe i soczyste. Jest ona tradycyjną perską sałatką. Jej nazwa pochodzi od miasta Shiraz leżącego w południowo-zachodnim Iranie. Smak przypomina sałatkę grecką. Jednak w przeciwieństwie do niej, sałatka Shirazi jest w pełni wegańska, ponieważ nie zawiera dodatku sera. Dressing sałatki nie może być prostszy. Składa się jedynie z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu. Sałatkę Shirazi najlepiej podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Trudność przepisu: łatwy
Czas przygotowania: 15 minut



Składniki sałatki Shirazi

  • 4 ogórki perskie (nieduży gatunek ogórka)
  • 4 nieduże pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • 5-6 listków mięty
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu

Jak przygotować sałatkę Shirazi?

  1. Ogórki, pomidory i cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. Do pokrojenia pomidorów przyda się dobrze naostrzony nóż (w innym przypadku kostka może zmienić się w mało apetyczną paćkę). Posiekaj natkę pietruszki. Wszystkie pokrojone składniki przełóż do miski.
  2. W małym naczyniu wymieszaj dokładnie składniki dressingu sałatkowego: oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekaną miętę i przyprawy.
  3. Polej sałatkę sosem i dobrze ją wymieszaj.

Porady:

  • Sałatkę Shirazi najlepiej jeść bezpośrednio po przygotowaniu. Jeżeli chcesz podać ją po dłuższym czasie, dobrze jest wstrzymać się z użyciem dressingu do momentu przed zaserwowaniem dania.
  • Sałatkę tradycyjnie podaje się jako dodatek do dań z ryżem, gulaszu, a także w towarzystwie bliskowschodniego pieczywa i hummusu.