
Sałatka z ciecierzycy z makaronem i pieczonymi warzywami
27 lutego 2023To danie z wdzięcznością odkrywają zarówno weganie i wegetarianie, jak i osoby zabiegane, którym zależy na racjonalnym odżywianiu. Warzywne składniki sałatki dostarczają witamin oraz minerałów. Natomiast ciecierzyca (w tym hummus!) są dobrym źródłem białka. Ilość gotowej sałatki z ciecierzycy z makaronem i pieczonymi warzywami zaspokoi głód kilku osób lub może pełnić rolę głównego dania dla jednej osoby przez kilka dni.
Trudność przepisu: łatwy
Składniki sałatki z ciecierzycy z makaronem i pieczonymi warzywami:
- 3 szklanki ugotowanego orzo (makaron w kształcie ryżu)
- 1 średniej wielkości cukinia
- 3-4 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1-2 czerwone cebule
- 1 puszka ciecierzycy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki hummusu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
Jak przygotować sałatkę z ciecierzycy z makaronem i pieczonymi warzywami?
- Cukinię, marchew, paprykę oraz cebulę pokrój w kostkę. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Pokrojone warzywa wyłóż na blachę, rozłóż je równomiernie i polej oliwą z oliwek. Posyp solą i pieprzem. Warzywa piecz około 40-45 minut.
- Ugotuj makaron orzo w osolonej wodzie.
- Do miseczki dodaj hummus, 2 łyżki wody, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie składniki.
- Odtwórz puszkę z ciecierzycą, odsącz płyn i wstaw ziarna na minutę do mikrofali.
- Do dużej miski dodaj makaron, pieczone warzywa i ciecierzycę. Polej całość sosem z hummusu. Wymieszaj i dopraw do smaku.
Porady:
- Sałatka z ciecierzycy z makaronem i pieczonymi warzywami smakuje najlepiej na ciepło. Sprawdzi się doskonale jako danie obiadowe.