
Sernik kawowy na zimo
1 kwietnia 2022Jesteś miłośnikiem kawy oraz sernika? Korzystając z przepisu możesz połączyć oba smaki w pysznym aksamitnym cieście. Sernik kawowy na zimno jest łatwy w przygotowaniu, zrobisz go bez pieczenia, a potrzebne składniki znajdziesz prawdopodobnie w najbliższym sklepie. Świetnie sprawdzi się jako deser na przyjęcie dla dorosłych lub jako poczęstunek dla zpowiedzianych na ostatnią chwilę gości.
Trudność przepisu: łatwy
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 18 porcji
Naczynie: okrągła forma o średnicy 24cm
Składniki na sernik kawowy na zimno
- 200g herbatników
- 80g masła
- 1kg mielonego twarogu
- 8 łyżeczek żelatyny
- 14 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- 400ml mleka
- 300g cukru pudru
Opcjonalnie: czekolada do ozdoby
Przygotowanie sernika kawowego na zimno zaczynamy od przygotowania spodu z herbatników. Pokrusz drobno herbatniki w taki sposób, żeby w efekcie przypominały piasek. Możesz pokruszyć herbatniki używając woreczka strunowego i wałka do ciasta, malaksera lub w wersji najbardziej pracochłonnej – rozdrobnić je dokładnie palcami. W małym garnuszki roztop masło. Po lekkim przestudzeniu, wymieszaj herbatniki z masłem i powstałą masę ułóż równomiernie w formie dociskając łyżką. Formę ze spodem włóż do lodówki.
Jak rozpuścić żelatynę do sernika na zimno? Do żelatyny w proszku dolej 6 łyżek zimnego mleka i pozostaw ją na kilka minut, żeby napęczniała. Następnie możesz podgrzać ją powoli na palniku, aż do rozpuszczenia. Żelatynę możesz rozpuścić również korzystając z kąpieli wodnej lub w mikrofali.
Pozostałe mleko podgrzej, dodaj do niego kawę i wymieszaj, unikając zagotowania. W kolejnym kroku dodaj do niego przygotowaną wcześniej żelatynę. Poczekaj, aż mleko z kawą nieco przestygnie.
Twaróg dokładnie wymieszaj z cukrem, a następnie dodawaj do niego po trochu mleko z kawą, cały czas mieszając. W taki sposób przygotowaną masę włóż na pół godziny do lodówki. Później przełóż ją do formy z herbatnikowym spodem. Sernik kawowy na zimno powinien stężeć do 2 godzin.
Do ozdobienia sernika kawowego możesz wykorzystać czekoladę. Pasek czekolady zetrzyj na tarce, równomiernie oprószając ciasto.