Sernik kawowy na zimo

Sernik kawowy na zimo

1 kwietnia 2022 0 przez Redakcja To Kocham

Jesteś miłośnikiem kawy oraz sernika? Korzystając z przepisu możesz połączyć oba smaki w pysznym aksamitnym cieście. Sernik kawowy na zimno jest łatwy w przygotowaniu, zrobisz go bez pieczenia, a potrzebne składniki znajdziesz prawdopodobnie w najbliższym sklepie. Świetnie sprawdzi się jako deser na przyjęcie dla dorosłych lub jako poczęstunek dla zpowiedzianych na ostatnią chwilę gości.



Trudność przepisu: łatwy
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 18 porcji
Naczynie: okrągła forma o średnicy 24cm

Składniki na sernik kawowy na zimno

  • 200g herbatników
  • 80g masła
  • 1kg mielonego twarogu
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 14 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 400ml mleka
  • 300g cukru pudru
  • Opcjonalnie: czekolada do ozdoby



Przygotowanie sernika kawowego na zimno zaczynamy od przygotowania spodu z herbatników. Pokrusz drobno herbatniki w taki sposób, żeby w efekcie przypominały piasek. Możesz pokruszyć herbatniki używając woreczka strunowego i wałka do ciasta, malaksera lub w wersji najbardziej pracochłonnej – rozdrobnić je dokładnie palcami. W małym garnuszki roztop masło. Po lekkim przestudzeniu, wymieszaj herbatniki z masłem i powstałą masę ułóż równomiernie w formie dociskając łyżką. Formę ze spodem włóż do lodówki.

Jak rozpuścić żelatynę do sernika na zimno? Do żelatyny w proszku dolej 6 łyżek zimnego mleka i pozostaw ją na kilka minut, żeby napęczniała. Następnie możesz podgrzać ją powoli na palniku, aż do rozpuszczenia. Żelatynę możesz rozpuścić również korzystając z kąpieli wodnej lub w mikrofali.

Pozostałe mleko podgrzej, dodaj do niego kawę i wymieszaj, unikając zagotowania. W kolejnym kroku dodaj do niego przygotowaną wcześniej żelatynę. Poczekaj, aż mleko z kawą nieco przestygnie.

Twaróg dokładnie wymieszaj z cukrem, a następnie dodawaj do niego po trochu mleko z kawą, cały czas mieszając. W taki sposób przygotowaną masę włóż na pół godziny do lodówki. Później przełóż ją do formy z herbatnikowym spodem. Sernik kawowy na zimno powinien stężeć do 2 godzin.

Do ozdobienia sernika kawowego możesz wykorzystać czekoladę. Pasek czekolady zetrzyj na tarce, równomiernie oprószając ciasto.