Czy można jeść kiełkujące ziemniaki?

Czy można jeść kiełkujące ziemniaki?

20 października 2021 0 przez Redakcja To Kocham

W naszym kraju jedzenie ziemniaków jest bardzo popularne. Ziemniaki gotowane, smażone, duszone albo w postaci frytek często goszczą na naszych talerzach. Większość osób najchętniej jada ziemniaki młode, dostępne w sklepach wiosną. Im dalej od wiosny, tym ziemniaki są bardziej dojrzałe. A dojrzałe ziemniaki stają się często pomarszczone i zaczynają wypuszczać pędy. Czy można jeść kiełkujące ziemniaki?



Dlaczego należy pozbyć się pędów ziemniaków?

Pędy wyrastające z ziemniaków mają zwykle zielonkawą lub białą barwę. Jedzenie kiełkujących ziemniaków wraz z pędami może być szkodliwe dla zdrowia. Gdy ziemniaki są przechowywane długo w piwnicy, ubożeją pod względem wartości odżywczych. Jednak mniejsza zawartość witaminy C w ziemniakach po długim czasie takiego przechowywania to tylko jeden problem. Ziemniak poza bulwą jest rośliną trującą. Zarówno jego kwiaty, łodygi, jak i liście zawierają chakoninę, a także solaninę. W zielonkawych bulwach kiełkujących ziemniaków znajdują się właśnie te substancje. Z tego powodu nie należy jeść pędów. Efektem zjedzenia pędów mogą być bóle brzucha, wymioty, a także biegunka. Może pojawić się wysoka gorączka. Zjedzenie pędów kiełkujących ziemniaków może zatem skutkować silnym zatruciem pokarmowym. Po odkrojeniu i wyrzuceniu ich, nadają się do spożycia. O ile ziemniaki nie zrobiły się miękkie pomimo kiełkowania.



czy można jeść kiełkujące ziemniaki

Jak w takim razie powinno wyglądać przygotowanie i jedzenie kiełkujących ziemniaków?

Jedzenie kiełkujących ziemniaków jest dopuszczalne. Wystarczy za pomocą noża wykroić pędy. Ich smak nie będzie różnił się w dużym stopniu od ziemniaków, które nie kiełkują. Sposób obróbki termicznej, a także podawanie ziemniaków z wykrojonymi pędami jest identyczny. Najczęstszą przyczyną wyrzucania ziemniaków na świecie jest właśnie to, że kiełkują. Zostało jednak udowodnione, że wcale nie trzeba pozbywać się warzyw w całości. Marnotrawstwo jedzenia to duży problem i nie warto tego robić. Kiełkujące ziemniaki mogą stanowić doskonałe źródło węglowodanów. Należy jednak pamiętać, by pozbyć się chakoniny, a także solaniny zawartej w pędach.

Jakie korzyści dla zdrowia niesie jedzenie ziemniaków?

Jedzenie ziemniaków niesie ze sobą szereg korzyści dla zdrowia człowieka. Ziemniak to produkt odżywczy – zawiera węglowodany, błonnik, witaminę C, witaminę B6, potas, mangan, magnez, niacynę, fosfor, a także folian. Spore ilości wymienionych substancji sprawiają, że zarówno ziemniaki kiełkujące, jak i młode są pożytecznym składnikiem diety ludzi na całym świecie. Dzięki substancjom takim jak flawonoidy, karotenoidy, a także kwasy fenolowe, ziemniaki posiadają właściwości przeciwutleniające. Oznacza to, że hamują działanie wolnych rodników w organizmie człowieka. Dzięki wspomnianej właściwości jedzenia ziemniaków zapobiega się chorobom sercowo-naczyniowym, chorobom serca oraz wysokiemu ciśnieniu krwi. Ponadto ważnym atutem spożywania ziemniaków, także tych kiełkujących jest wspomaganie kontroli poziomu cukru we krwi. Kontrola glikemii jest bardzo cennym skutkiem obecności w diecie ziemniaków (również tych kiełkujących). Jedzenie ich w różnej postaci ma również korzystny wpływ na trawienie. Zmniejszają one stany zapalne jelit oraz wzmacniają mechanizmy obronne. Gdy skrobia oporna, która znajduje się w składzie ziemniaków, dostanie się do jelita grubego, staje się pokarmem dla zdrowych bakterii jelitowych. W wyniku tego jest przekształcana w dwucukry, a w dalszej kolejności w glukozę. Jedzenie kiełkujących ziemniaków o ile odkroi się pędy, zapobiega również wrzodziejącemu zapaleniu okrężnicy, zapaleniu uchyłków, a także chorobie Leśniowskiego-Crohna.



W jaki sposób działają glikoalkaloidy?

Glikoalkaloidy, czyli solanina i chakonina zawarte w pędach ziemniaków, mogą powodować problemy z trawieniem. Mogą również wywoływać senność, ból brzucha, swędzenie, a także zwiększoną wrażliwość. Jedzenie ziemniaków w normalnych ilościach i odcinając kiełki, nie niesie ryzyka związanego z tymi substancjami. Dlatego tak ważne jest, aby jedząc kiełkujące ziemniaki odkroić to, co może zaszkodzić i zwrócić uwagę na stan pozostałej części warzywa.