jak zrobić chleb bananowy

Jak zrobić chleb bananowy? Kilka prostych przepisów

Ten przysmak można robić cały rok, chociaż jego popularność zdecydowanie rośnie w sezonie jesienno-zimowym. W tym czasie chętniej kupujemy egzotyczne owoce. A nie ma lepszego sposobu na wykorzystanie zapomnianych na chwilę bananów niż chlebek. W artykule znajdziesz kilka ciekawych informacji na ten temat, w tym oczywiście przepis jak zrobić chleb bananowy na kilka różnych sposobów.

Czym jest chleb bananowy?

Chleb bananowy to deser wywodzący się z Ameryki, gdzie nazywany jest banana bread. Jest to rodzaj słodkiego chleba, do którego przygotowania wykorzystuje się bananowe puree. Przygotowuje się go bardzo szybko z kilku składników, które najczęściej mamy w domach. Jest przyjemnie wilgotny. Chleb bananowy można zrobić również z wykorzystaniem innych składników, które podkręcą jego smak zgodnie z osobistymi preferencjami. Może być to czekolada czy orzechy. Istnieją również przepisy jak zrobić drożdżowy chleb bananowy, ale jest on zdecydowanie mniej popularny.

Jak zrobić chleb bananowy?

Czas przejść do najciekawszej części artykułu, czyli do przepisu jak zrobić chleb bananowy. W najbardziej podstawowej wersji banana bread potrzebujemy:

  • 2 (najlepiej bardzo) dojrzałe banany
  • 220g mąki pszennej
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 60ml oleju
  • 2 łyżki cukru lub jego równoważność dowolnego słodzika
  • szczyptę soli
  • opcjonalnie migdały, orzechy lub dodatkowe kawałki banana na wierzch


Taka porcja chleba bananowego będzie pasować do keksówki o długości około 24cm.
Jak zrobić chleb bananowy krok po kroku:
1. Rozgrzej piekarnik do 180C.
2. Rozgnieć banany widelcem.
3. Do miski wrzuć wszystkie składniki i wymieszaj.
4. Przełóż ciasto do keksówki. Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku przez godzinę (aż zarumieni się na wierzchu).
Powyższy przepis na banana bread jest wegański, nie zawiera jaj, mleka, ani tłuszczu zwierzęcego.

Jak zrobić czekoladowy chleb bananowy?

Składniki:

  • 3 duże banany
  • 1 szklanka mąki
  • ½ szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¼ szklanki roztopionego masła
  • ¼ szklanki oleju kokosowego (lub rzepakowego)
  • 1 duże jajko (o temperaturze pokojowej)
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka kawałków czekolady deserowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki soli

Dodaj mąkę, kakao, sodę i sól do miski. Wymieszaj te suche składniki. Osobno rozgnieć banany. Dodaj do nich masło, olej, ekstrakt waniliowy, jajko i cukier. Wymieszaj mokre składniki, aż dobrze się połączą. Następnie dodaj suche składniki do mokrych i delikatnie je przemieszaj. Dodaj ¾ szklanki czekolady do ciasta i połącz z pozostałymi składnikami. Wierzch ciasta posyp pozostałą częścią czekolady. Piecz 50-65 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180C. Banana bread będzie gotowy, gdy wbita w ciasto wykałaczka będzie sucha.

Jak zrobić chleb bananowy z odżywką białkową?

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 250ml mleka (może być mleko roślinne np. migdałowe)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki migdałowej
  • ¼ odżywki białkowej
  • ½ szklanki cukru lub równoważność dowolnego słodzika
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • opcjonalnie kawałki czekolady

Wymieszaj razem rozgniecione banany, mleko, ocet i ekstrakt waniliowy. W następnym kroku dodaj wszystkie suche składniki. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej mast. Przełóż ciasto do formy. Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku w 180C przez 45-50 minut.

Ciekawostki o chlebie bananowym

Istnieje teoria, że banana bread ma swoje korzenie w latach Wielkiego Kryzysu w Stanach Zjednoczonych, kiedy to gospodynie domowe szukały dodatkowych oszczędności i chciały wykorzystać mocno dojrzałe banany.

Chleb bananowy jest tak popularny, że ma własne święto – 23 lutego.

Filipiny również mają swój chleb bananowy, ale jest on tam nazywany ciastem bananowym. Jego historia rozpoczęła się w amerykańskim okresie kolonialnym. Filipiny były ważnym dostawcą bananów do Stanów Zjednoczonych.