Dla wielu osób lekko osłodzona zupa z dyni na mleku to smak dzieciństwa. Nic dziwnego. Można ją szybko przygotować z kilku łatwo dostępnych składników. A dodatkowo zazwyczaj smakuje dzieciom. Dzięki temu może stanowić zdrowszą alternatywę płatków na śniadanie lub element urozmaiconej diety. Najczęściej serwowana jest w domach sezonowo na jesień.
Składniki
- 0,5 kg dyni
- 1 litr mleka
- 1 łyżeczka naturalnego aromatu waniliowego
- 2 płaskie łyżki cukru
- szczypta soli
- 3 jajka M
- 6 łyżek mąki
Opcjonalne składniki do zupy z dyni na słodko: cynamon, przyprawa do piernika, listki mięty, syrop klonowy, płatki migdałów
Sposób przygotowania
Wystarczy kilka prostych kroków, żeby przygotować zupę dyniową ns słodko z kluskami lanymi:
- Dynię pokrój w kostkę. Zalej ją wodą w takiej ilości, aby ją przykryć. Gotuj około 20 minut aż zmięknie. Następnie odcedź wodę i zmiksuj dynię na puree.
- W garnuszku zagrzej mleko. W szklance lub miseczce wymieszaj jajka z mąką i szczyptą soli. Gdy mleko zacznie się zagotowywać, wlewaj do niego powolutku powstałe ciasto, jednocześnie cały czas mieszając. Odczekaj 2 minuty, żeby mieć pewność, że kluseczki dobrze się uformowały.
- Do mleka z kluskami lanymi dodaj puree z dyni, cukier oraz naturalny aromat waniliowy. Wymieszaj składniki i po minucie zupa z dyni na mleku jest gotowa do nakładania. Możesz uatrakcyjnić jej smak i wygląd, dodając opcjonalne składniki takie jak cynamon, przyprawę do piernika, poszarpane listki mięty, płatki migdałów lub syrop klonowy.