
Jak często odrobaczać psa?
2 grudnia 2021Każdy właściciel czworonoga wie, że jego posiadanie wiąże się z wieloma ukrytymi kosztami i częstymi wizytami u weterynarza. Niektóre zabiegi wykonywane w przychodni weterynaryjnej są niezmiernie ważne dla bezpieczeństwa naszego pupila. Szczepienia, okresowe badania krwi są podstawą badania o zdrowe i długie życie naszego psa. Wielu właścicieli psów zapomina jednak o odrobaczaniu. Jest ono szczególnie ważne w pierwszych miesiącach życia psiaka. Choroby pasożytnicze u psów są częstym problemem, który pogarsza jakość ich życia. Nieleczony może mieć poważne konsekwencje. Regularne odrobaczanie psa może go przed tym ochronić.
Szczeniaki, a ich pierwsze odrobaczanie
Pierwsze odrobaczanie psiaków powinno się przeprowadzić w drugim tygodniu ich życia. Jest to bardzo ważnie, ponieważ młode czworonogi są szczególnie podatne na pasożyty. Ich małe ciałka nie mają jeszcze wytworzonej tak silnej odporności jak dorosłe osobniki. Co więcej, młode psy ze względu na swoją ruchliwość i potrzebę zabawy częściej spędzają czas wśród innych psiaków lub na dworze. Niekiedy tarzają się tam w piasku, trawie i odchodach innych zwierząt przez co jeszcze bardziej narażone są na zarobaczenie i infekcje. Drugie i trzecie odrobaczanie powinno być podawane dokładnie w dwutygodniowych odstępach. Jeśli szczeniak zostaje zabrany od matki, należy zaszczepić go po dwóch tygodniach od rozłąki z mamą. Warto pamiętać, że szczepienie szczeniaków powinno wypadać dokładne tydzień po odrobaczaniu. Po zakończeniu wszystkich szczepień odrobaczanie powinno być podawane co 4 tygodnie, aż do momentu, w którym psiak ukończy pierwszy rok życia.
Odrobaczanie psa dorosłego – co, jak i kiedy?
Częstotliwość odrobaczania psa jest zależna od wielu aspektów życia czworonoga. Składa się na to styl życia jaki prowadzi nasz psiak, jego dieta, stan zdrowia oraz wiek. Psy, które nie mają kontaktu z innymi zwierzętami i nie jedzą nic innego poza gotowymi puszkami mięsnymi mogą być odrobaczane zaledwie raz lub dwa razy do roku. Profilaktycznie (w celu upewnienia się, że z naszym psem wszystko w porządku) co jakiś czas można wykonać badanie kału. Psy będące na diecie barf lub spożywające dodatki z surowego mięsa powinny być odrobaczane cztery razy do roku. Najczęściej odrobaczane (bo aż raz na miesiąc) powinny być psy wolno biegające, mające kontakt z innymi zwierzętami i dziećmi lub psy pracujące w służbach mundurowych i jako przewodnicy.
Czym i jak należy odrobaczać psiaka?
Istnieje wiele metod odrobaczania psa. Największą popularnością cieszą się specjalistyczne pasty i tabletki odrobaczające. Obydwa preparaty podawane są doustnie. Wielu weterynarzy zwraca jednak uwagę na fakt, iż pasty na odrobaczanie wykazują mniejszą skuteczność i słabsze działanie niż tabletki. Kolejną opcją odrobaczania psa są preparaty w formie płynnej (zawiesiny). Podobnie jak poprzednie są one podawane w formie doustnej. Stosuje się je jednak u szczeniaków, ponieważ są one bardzo łagodne i nie obciążają organizmu psiaka. Ostatnim rozwiązaniem są preparaty typu spot-on. Są to kropelki podawane na kark. To preparat, który jest najłatwiejszy w stosowaniu. Świetne sprawdza się w walce z pasożytami zarówno wewnętrznymi, jak i zewnętrznymi. Należy jednak pamiętać, że przy preparacie tego typu powinno się unikać dotykania i całowania psa w kark oraz kąpania go.
Objawy zarobaczenia – kiedy powinniśmy zacząć się niepokoić?
Choroby pasożytnicze u psów są najczęściej wywoływane przez glisty (np. glistę psią), nicienie, tęgoryjce oraz tasiemce. Głównymi objawami zarobaczenia u psa są: biegunki, wzdęcia, wymioty, kaszel, utrata apetytu i wagi, drapanie grzbietu, słaba wypadająca sierść, apatyczność, senność i unikanie kontaktu z właścicielem. Przy niektórych chorobach pasożytniczych, w zaawansowanym stadium, w odchodach gołym okiem zauważalne są jaja lub dorosłe osobniki pasożytów. Jeśli zauważymy, że nasz pupil wykazuje któryś z wymienionych objawów powinniśmy niezwłocznie udać się do lekarza weterynarii.