W ostatnich latach Polaków ogarnął prawdziwy szał na pewien kulisty, zielony owoc o charakterystycznym oleistym posmaku. Chodzi oczywiście o awokado. Owoc ten pochodzi z Meksyku, ale już niemal na całym świecie jest znany i ceniony za swoje wartości odżywcze. W Internecie możemy znaleźć mnóstwo informacji na temat tego, dlaczego warto jeść awokado. Bez wątpienia jest to prawdziwa bomba witaminowa. Wykazuje całe mnóstwo właściwości prozdrowotnych i wiele osób z powodzeniem wprowadziło je na stałe do swojej diety. Należy jednak pamiętać, że choć awokado jest uważane za jeden z najzdrowszych owoców świata, to nie każdy może bez obaw je spożywać. Pewne grupy osób powinny zdecydowanie unikać jedzenia awokado.
Awokado a cholesterol
Aby dowiedzieć się, kto nie powinien jeść awokado, warto przyjrzeć się pewnym badaniom przeprowadzonym przez naukowców z Uniwersytetu Cambridge. Odkryli oni, że u pewnej części społeczeństwa występuje nietypowa mutacja genetyczna. W wyniku tej mutacji w organizmie występuje podwyższony poziom tak zwanego „dobrego” cholesterolu. W awokado można znaleźć spore ilości tego typu cholesterolu, a dokładnie HDL-C. Spożywanie owocu przez osoby, które mają jego zawyżony poziom, może znacznie zwiększyć ryzyko choroby wieńcowej. Jest to na tyle niebezpieczne, że wzrost ryzyka zachorowania oceniono nawet na 80 procent. Ludzie, u których występują duże ilości cholesterolu HDL-C w organizmie powinni unikać jedzenia produktów w niego bogatych- a jednym z nich jest właśnie awokado.
Awokado – czy może być niebezpieczne dla alergików?
Jeśli chodzi o to, kto nie powinien jeść awokado, szczególną ostrożność muszą zachować alergicy. Jak się okazuje, owoce są bardzo częstym alergenem. Osoby, które mają alergię na lateks niejednokrotnie wykazują reakcję alergiczną po spożyciu niektórych owoców. W alergologii wymyślono nawet specjalną nazwę na związek między tego typu pokarmem, a występowaniem alergii- zespół lateksowo-owocowy. Mogło by się wydawać, że guma lateksowa, używana między innymi przy produkcji rękawiczek ochronnych oraz balonów, a owoce, takie jak awokado, ale też banan, kiwi i melon, nie mają ze sobą nic wspólnego. Nic bardziej mylnego. Alergizujące białka zawarte w lateksie przypominają te, które znajdują się we wspomnianych owocach. Powoduje to pojawienie się alergii krzyżowej. Alergicy dla własnego dobra powinni trzymać się od nich z dala. Uczulenie na awokado może objawiać się:
- obrzękiem skóry, zwłaszcza wokół ust,
- zmianami skórnymi, takimi jak świąd i pęcherze,
- pokrzywką kontaktową,
- bólem brzucha,
- problemami z trawieniem,
- w rzadkich wypadkach wstrząsem anafilaktycznym lub astmą.
Co więcej, awokado zawiera spore ilości histaminy. Alergicy nie powinni spożywać żywności bogatej w histaminę, ponieważ prowadzi to do pogorszenia w chorobach alergicznych. Jeśli więc jesteśmy na diecie antyhistaminowej to musimy unikać awokado. Osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew również muszą zrezygnować z jedzenia tego owocu. Zawiera on potas, który zwiększa krzepliwość krwi, a więc wykazuje działanie zupełnie odwrotne niż pożądane u wspomnianej grupy osób. Ponadto u niektórych ludzi, którzy mają uczulenie na awokado zaobserwowano pojawianie się migreny po spożyciu owocu. Jeśli doświadczyliśmy nadwrażliwości na światło, nudności i wymiotów spowodowanych zjedzeniem awokado, zdecydowanie powinniśmy go unikać.
Awokado- czy jest odpowiednie dla osób z nadwagą?
Awokado jest niewątpliwie bardzo sycącym owocem. Chociaż wprowadzenie go do swojej diety może pomóc w walce z nadwagą, należy okazać rozwagę, szczególnie jeśli mamy problemy ze zbyt dużą masą ciała. Składniki odżywcze znajdujące się w awokado, w tym również duże ilości kwasów tłuszczowych powodują, że jest ono stosunkowo mocno kaloryczne. Powinniśmy więc zadbać o to, by prawidłowo wkomponować je w dietę i dobrze obliczyć bilans kaloryczny. Osoby, które walczą z nadwagą nie muszą całkowicie rezygnować z jedzenia tego owocu. Powinny jednak zachować umiar. Szacuje się, że spożywanie 100 gram awokado dziennie to wystarczająca ilość.
Awokado – jedzmy je z głową!
Po zapoznaniu się z kilkoma faktami, łatwo można rozstrzygnąć kto nie powinien jeść awokado. Zdecydowanie nie sprawdzi się ono u osób, które mają w organizmie zbyt wysoki poziom cholesterolu HDL-C. Powinni unikać go ci, których reakcja organizmu po spożyciu owocu wskazuje na uczulenie na awokado. Jeśli zmagamy się z nadwagą, musimy umiejętnie wprowadzić je w codzienną dietę, tak aby nie zaburzyć bilansu kalorycznego. Na szczęście większość z nas może bez przeszkód korzystać z niesamowitych właściwości leczniczych i odżywczych tego owocu. Korzystajmy więc z jego dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie!
Ile prawdy jest w tym, że awokado zawiera duże ilości glikotoksyn ,które wywołują stany zapalne w organizmie człowieka ?
Trudno.