Jak wskazują wyniki badań, Polacy w swojej diecie zbyt rzadko sięgają po ryby. Wynikiem tego jest niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6. Wspomniane kwasy odgrywają bardzo dużą rolę w wielu fizjologicznych procesach w ludzkim organizmie. Ze względu na to, że kwasy omega-3 nie są produkowane przez człowieka, konieczne jest dostarczanie ich z pożywienia. Codzienne jedzenie ryb jest doskonałym sposobem na uzupełnienie niedoborów nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Szczególnie zdrowe są tłuste, morskie ryby.
Jak na organizm człowieka wpływa codzienne jedzenie ryb?
Codzienne jedzenie ryb jest zdrowe. Jedną z przyczyn takiego faktu jest obecność w nich nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ryby w codziennej diecie dostarczają prawdziwego bogactwa kwasów z grupy omega-3 oraz omega-6. Kwas dokozaheksaenowy – DHA, a także kwas eikozapentaenowy – EPA pozytywnie oddziałują na ludzki układ krwionośny. Dzięki działaniu wymienionych kwasów hamowane jest odkładanie blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych, a także wzmacniane są od wewnątrz żyły oraz tętnice. Kwasy omega-3 sprawiają, że w organizmie utrzymuje się wysoki poziom “dobrego cholesterolu”, a obniża poziom “złego cholesterolu”. Z tego też powodu codzienne jedzenie ryb ma właściwości prozdrowotne.
U kogo codzienne jedzenie ryb jest szczególnie zalecane?
Szczególnie osoby, które pracują intelektualnie i mają siedzący tryb życia, powinny umieścić ryby w codziennej diecie. Nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają prawidłową pracę układu nerwowego. Dzięki temu można pracować bardziej wydajnie oraz z większym poziomem koncentracji i energii. Tym bardziej jeżeli w rodzinie osób, które mają siedzący tryb życia były lub są osoby chorujące na schorzenia układu krwionośnego, powinny one przychylnie spojrzeć na codzienne jedzenie ryb. Ponad połowa kory mózgowej człowieka zbudowana jest właśnie z DHA, czyli kwasu dokozaheksaenowego. Gdy regularnie spożywa się ryby, przyspiesza również proces uczenia się. Z tego względu ryby w codziennej diecie to świetny pomysł dla uczniów, a także studentów.
U kogo codzienne jedzenie ryb jest niewskazane?
Osoby, które chorują na dnę moczanową, powinny uważać na codzienne jedzenie ryb. Spora ilość kwasu moczanowego sprawia, że w organizmie osób z tym schorzeniem odkłada się właśnie ta substancja. Intensyfikuje ona objawy chorobowe. Ponadto warto uważać na to, że niektóre gatunki ryb mogą być skażone. Przykładem takiej ryby jest tuńczyk. Zdarza się, że zawiera on spore ilości rtęci. Niewskazane w codziennej diecie są także ryby wędzone. Powinno się jeść je od czasu do czasu. Codzienne jedzenie ryb wędzonych jest niewskazane ze względu na dużą zawartość soli, której unikać powinny szczególnie osoby z nadciśnieniem tętniczym.
Jakie jeszcze zalety ma codzienne jedzenie ryb?
Ryby jako pokarm cechują się świetną wchłanialnością. Duża przyswajalność białka sprawia, że są one dobrym budulcem mięśni. Ryby w codziennej diecie to także doskonałe źródło aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie są syntezowane w organizmie człowieka. Wymienić można tutaj: lizynę, treoninę, metioninę, leucynę, walinę, izoleucynę, tryptofan, a także fenyloalaninę. Ryby, zwłaszcza morskie to również bogate źródło jodu. Dzięki temu pierwiastkowi w organizmie zachowuje się równowaga hormonalna. Codzienne jedzenie ryb to także dostarczenie do organizmu znacznych ilości fosforu i fluoru.
Podsumowując, codzienne jedzenie ryb ma sporo właściwości prozdrowotnych szczególnie dla osób, które dużo czasu spędzają, siedząc i pracując intelektualnie. Istnieje grupa ludzi, która powinna unikać ryb w codziennej diecie ze względu na swoje schorzenia. Wszystkie pozostałe osoby śmiało mogą sięgać po bardzo wartościowe źródło białka, aminokwasów, witamin, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Codzienne jedzenie ryb to zdecydowanie rzadkość, ale warto ro zmienić, ponieważ w większości przypadków przyniesie to duże korzyści dla zdrowia i samopoczucia.
Zostaw komentarz