Ten przepis na krewetki argentyńskie z czosnkiem i limonką jest bardzo prosty i szybki do wykonania. Dodatkowo wymaga użycia zaledwie kilku składników. Mimo to, efekt jest naprawdę porywający i sprawdzi się jako szybkie i efektowne danie obiadowe.
Składniki:
- 350-400 g obranych krewetek argentyńskich
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 4-6 ząbków czosnku
- po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- garść świeżego lubczyku (lub natki pietruszki)
Dodatkowe składniki: plasterki limonki (4-5)
Z czym podawać krewetki argentyńskie z czosnkiem i limonką? Makaron spagetti, ryż jaśminowy, przypieczona ciabatta
Sposób przygotowania:
- Jeżeli krewetki są zamrożone, włóż je do zimnej wody na około 20 minut. Upewnij się, że się rozmroziły, a następnie osusz je delikatnie ręcznikiem papierowym.
- Na dużą patelnię wrzuć masło. Zaraz po jego rozpuszczeniu dodaj również oliwę, a następnie sok z limonki.
- Dodaj sól i pieprz, opcjonalnie plasterki limonki i płatki chili.
- Gdy tłuszcz na patelni będzie dobrze rozgrzany dodaj rozgnieciony przez praskę czosnek i połowę lubczyku.
- Następnie na patelni poukładaj obok siebie obrane krewetki argentyńskie. To ważne, żeby zostały równo podsmażone. Powinno trwać to 2-3 minuty, ponieważ w innym przypadku krewetki mogą stać się gumowate.
- Przewróć krewetki na drugą stronę i smaż je dodatkowo 1-2 minuty.
- Krewetki argentyńskie z czosnkiem i limonką podawaj z pozostałą porcją świeżego lubczyku i bazą swojego wyboru (spagetti, ryż jaśminowy, pieczywo).