krewetki argentyńskie langustynki z czosnkiem i limonką

Krewetki argentyńskie z czosnkiem i limonką

Ten przepis na krewetki argentyńskie z czosnkiem i limonką jest bardzo prosty i szybki do wykonania. Dodatkowo wymaga użycia zaledwie kilku składników. Mimo to, efekt jest naprawdę porywający i sprawdzi się jako szybkie i efektowne danie obiadowe.

Składniki:

  • 350-400 g obranych krewetek argentyńskich
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 4-6 ząbków czosnku
  • po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • garść świeżego lubczyku (lub natki pietruszki)

Dodatkowe składniki: plasterki limonki (4-5)

Z czym podawać krewetki argentyńskie z czosnkiem i limonką? Makaron spagetti, ryż jaśminowy, przypieczona ciabatta

Sposób przygotowania:

  1. Jeżeli krewetki są zamrożone, włóż je do zimnej wody na około 20 minut. Upewnij się, że się rozmroziły, a następnie osusz je delikatnie ręcznikiem papierowym.
  2. Na dużą patelnię wrzuć masło. Zaraz po jego rozpuszczeniu dodaj również oliwę, a następnie sok z limonki.
  3. Dodaj sól i pieprz, opcjonalnie plasterki limonki i płatki chili.
  4. Gdy tłuszcz na patelni będzie dobrze rozgrzany dodaj rozgnieciony przez praskę czosnek i połowę lubczyku.
  5. Następnie na patelni poukładaj obok siebie obrane krewetki argentyńskie. To ważne, żeby zostały równo podsmażone. Powinno trwać to 2-3 minuty, ponieważ w innym przypadku krewetki mogą stać się gumowate.
  6. Przewróć krewetki na drugą stronę i smaż je dodatkowo 1-2 minuty.
  7. Krewetki argentyńskie z czosnkiem i limonką podawaj z pozostałą porcją świeżego lubczyku i bazą swojego wyboru (spagetti, ryż jaśminowy, pieczywo).