złota zupa czosnkowa z kurkumą

Złota zupa czosnkowa z kurkumą

Szukasz zupy, która wzmocni Twoją odporność w sezonie chorobowym lub pomoże w walce z przeziębieniem? A jednocześnie będzie smaczna i prosta w przygotowaniu? Oto rosół na sterydach – złota zupa czosnkowa. Swój piękny kolor zawdzięcza dodatkowi kurkumy, która jest znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych i wzmacniania odporności. Ciekawy smak zawdzięcza przyprawom, ale też dużej ilości czosnku, który jest znany jako silny naturalny antybiotyk. Przepis znajdziesz poniżej:

Składniki:

  • 2 główki czosnku
  • 1 cebula
  • 250-300g ziemniaków
  • 1 litr bulionu z kurczka
  • 0,5 litra wody
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 listek laurowy
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki kurkumy

Dodatkowe składniki: twardy ser (parmezan, gouda, cheddar), grzanki z chleba, chrupiąca pieczona ciecierzyca, szczypiorek, natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Ząbki czosnku z dwóch główek pokrój na dość cienkie plasterki. Cebulę oraz ziemniaki pokrój w drobną kostkę.
  2. Do dużego garnka dodaj oliwę z oliwek oraz masło. Gdy tłuszcz się podgrzeje, wrzuć do garnka pokrojoną w kostkę i smaż ją na średnim ogniu co najmniej 5 minut.
  3. W następnym kroku dodaj ziemniaki i czosnek w plasterkach. Przypraw wszystko solą, pieprzem i kurkumą. Smaż przez 5 minut, raz po raz mieszając.
  4. Dodaj szklankę wina, bulion z kurczaka oraz wodę.
  5. Doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj listek laurowy i gotuj zupę na niewielkim ogniu przez 20 minut.
  6. Gotową zupę możesz serwować z wybranymi składnikami np. grzankami z chleba, ciecierzycą pieczoną na chrupiąco, tartym twardym serem czy ziołami takimi jak pokrojony szczypiorek czy natka pietruszki.