Szukasz zupy, która wzmocni Twoją odporność w sezonie chorobowym lub pomoże w walce z przeziębieniem? A jednocześnie będzie smaczna i prosta w przygotowaniu? Oto rosół na sterydach – złota zupa czosnkowa. Swój piękny kolor zawdzięcza dodatkowi kurkumy, która jest znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych i wzmacniania odporności. Ciekawy smak zawdzięcza przyprawom, ale też dużej ilości czosnku, który jest znany jako silny naturalny antybiotyk. Przepis znajdziesz poniżej:
Składniki:
- 2 główki czosnku
- 1 cebula
- 250-300g ziemniaków
- 1 litr bulionu z kurczka
- 0,5 litra wody
- 1 szklanka białego wina
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1 listek laurowy
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki kurkumy
Dodatkowe składniki: twardy ser (parmezan, gouda, cheddar), grzanki z chleba, chrupiąca pieczona ciecierzyca, szczypiorek, natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Ząbki czosnku z dwóch główek pokrój na dość cienkie plasterki. Cebulę oraz ziemniaki pokrój w drobną kostkę.
- Do dużego garnka dodaj oliwę z oliwek oraz masło. Gdy tłuszcz się podgrzeje, wrzuć do garnka pokrojoną w kostkę i smaż ją na średnim ogniu co najmniej 5 minut.
- W następnym kroku dodaj ziemniaki i czosnek w plasterkach. Przypraw wszystko solą, pieprzem i kurkumą. Smaż przez 5 minut, raz po raz mieszając.
- Dodaj szklankę wina, bulion z kurczaka oraz wodę.
- Doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj listek laurowy i gotuj zupę na niewielkim ogniu przez 20 minut.
- Gotową zupę możesz serwować z wybranymi składnikami np. grzankami z chleba, ciecierzycą pieczoną na chrupiąco, tartym twardym serem czy ziołami takimi jak pokrojony szczypiorek czy natka pietruszki.