makaron Alfredo z kurczakiem

Makaron Alfredo z kurczakiem

Przepis na makaron z sosem Alfredo i kurczakiem jest nieskomplikowany, ale jego efekt jest naprawdę wspaniały. Makaron z rozpływającym się w ustach sosem i rumianym kurczakiem smakuje obłędnie i syci na długo.

Składniki

  • 450g makaronu wstążki (fettuccine)

Składniki – kurczak

  • 450g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki bazylii
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki tymianku

Składniki – sos Alfredo

  • 100g masła
  • 400g śmietanki 30%
  • 180g startego parmezanu
  • ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki bazylii
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki tymianku

Opcjonalne składniki do dekoracji

  • dodatkowy parmezan
  • świeżo mielony pieprz
  • natka pietruszki
makaron Alfredo z kurczakiem

Jak przygotować makaron Alfredo z kurczakiem?

  1. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostaw 1/2 szklanki wody z garnka, resztę wylej podczas odcedzania makaronu.
  2. Natrzyj piersi kurczaka przyprawami. Rozgrzej oliwę na patelni. Na równomiernie rozprowadzony rozgrzany tłuszcz połóż kurczaka. Smaż go do zarumienienia (5-7 minut). Następnie przewróć pierś na drugą stronę. Dodaj obok mięsa łyżkę masła i rozprowadź ją po patelni. Smaż tę stronę kurczaka kolejne 5-7 minut.
  3. Kurczaka zdejmij z patelni. Po kilku minutach pokrój pierś w plasterki. Gotowego kurczaka przykryj folią.
  4. Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu Alfredo. Na patelni od kurczaka wyłóż masło i śmietankę. Mieszaj energicznie aż do pełnego roztopienia masła.
  5. Dodaj czosek pokrojony w drobną kostkę i przyprawy (pieprz, czosnek, oregano, bazylię, majeranek, tymianek). Mieszaj do połączenia. Gotuj kilka minut ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Nie pozwól, żeby sos mocno się gotował.
  6. Jeżeli sos okaże się zbyt gęsty, wykorzystaj wodę z gotowania makaronu do jego rozrzedzenia. Dodawaj po kilka łyżek, aż do uzyskania ulubionej konsystencji.
  7. Zdejmij patelnię z sosem Alfredo z ognia. Wymieszaj makaron z sosem bezpośrednio w naczyniu. Rozłoż do mieseczek makaron z sosem, na wierzch połóż kurczaka i udekoruj/dopraw według uznania (świeżo mielony pierprz, parmezan, natka pietruszki).

Jak przechowywać makaron Alfredo z kurczakiem?

Makaron Alfredo z kurczakiem to danie, które najlepiej serwować od razu po przyrządzeniu. Zasada ta dotyczy szczególnie sosu Alfredo, który może rozwarstwić się podczas odgrzewania posiłku.

Danie można przechowywać w lodówce do 3 dni.

Jeżeli porcja makaronu Alfredo z kurczakiem jest zbyt duża na Twoje aktualne potrzeby, możesz przygotować kurczaka od razu, a sos i makaron po połowie porcji dzień po dniu. Dzięki temu będziesz cieszyć się sosem Alfredo w jego najlepszym wydaniu.