Przepis na makaron z sosem Alfredo i kurczakiem jest nieskomplikowany, ale jego efekt jest naprawdę wspaniały. Makaron z rozpływającym się w ustach sosem i rumianym kurczakiem smakuje obłędnie i syci na długo.
Składniki
- 450g makaronu wstążki (fettuccine)
Składniki – kurczak
- 450g piersi z kurczaka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki bazylii
- 1/4 łyżeczki majeranku
- 1/4 łyżeczki tymianku
Składniki – sos Alfredo
- 100g masła
- 400g śmietanki 30%
- 180g startego parmezanu
- ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki bazylii
- 1/4 łyżeczki majeranku
- 1/4 łyżeczki tymianku
Opcjonalne składniki do dekoracji
- dodatkowy parmezan
- świeżo mielony pieprz
- natka pietruszki
Jak przygotować makaron Alfredo z kurczakiem?
- Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostaw 1/2 szklanki wody z garnka, resztę wylej podczas odcedzania makaronu.
- Natrzyj piersi kurczaka przyprawami. Rozgrzej oliwę na patelni. Na równomiernie rozprowadzony rozgrzany tłuszcz połóż kurczaka. Smaż go do zarumienienia (5-7 minut). Następnie przewróć pierś na drugą stronę. Dodaj obok mięsa łyżkę masła i rozprowadź ją po patelni. Smaż tę stronę kurczaka kolejne 5-7 minut.
- Kurczaka zdejmij z patelni. Po kilku minutach pokrój pierś w plasterki. Gotowego kurczaka przykryj folią.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu Alfredo. Na patelni od kurczaka wyłóż masło i śmietankę. Mieszaj energicznie aż do pełnego roztopienia masła.
- Dodaj czosek pokrojony w drobną kostkę i przyprawy (pieprz, czosnek, oregano, bazylię, majeranek, tymianek). Mieszaj do połączenia. Gotuj kilka minut ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Nie pozwól, żeby sos mocno się gotował.
- Jeżeli sos okaże się zbyt gęsty, wykorzystaj wodę z gotowania makaronu do jego rozrzedzenia. Dodawaj po kilka łyżek, aż do uzyskania ulubionej konsystencji.
- Zdejmij patelnię z sosem Alfredo z ognia. Wymieszaj makaron z sosem bezpośrednio w naczyniu. Rozłoż do mieseczek makaron z sosem, na wierzch połóż kurczaka i udekoruj/dopraw według uznania (świeżo mielony pierprz, parmezan, natka pietruszki).
Jak przechowywać makaron Alfredo z kurczakiem?
Makaron Alfredo z kurczakiem to danie, które najlepiej serwować od razu po przyrządzeniu. Zasada ta dotyczy szczególnie sosu Alfredo, który może rozwarstwić się podczas odgrzewania posiłku.
Danie można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Jeżeli porcja makaronu Alfredo z kurczakiem jest zbyt duża na Twoje aktualne potrzeby, możesz przygotować kurczaka od razu, a sos i makaron po połowie porcji dzień po dniu. Dzięki temu będziesz cieszyć się sosem Alfredo w jego najlepszym wydaniu.