Smak buraków jest specyficzny, ale wielu osobom przypada do gustu. Posmak buraków opisywany jest często jako ziemisty. Sok powstały z tych warzyw to jeden z najzdrowszych soków, gdyż zawiera bardzo dużo pożytecznych składników odżywczych. Inne produkty powstałe z buraków również niosą ze sobą szereg prozdrowotnych właściwości.
Duża ilość artykułów naukowych opisuje, jak cenne dla zdrowia człowieka są buraki. W ciąży spożywanie tych warzyw jest szczególnie zalecane. Jednak czy buraki można jeść na surowo?
Jakie korzyści niesie jedzenie surowych buraków?
Jedzenie surowych buraków może wydawać się nietypowe. Na pozór jedzenie surowych buraków może kojarzyć się z jedzeniem surowych kartofli. W tym drugim przypadku człowiek po prostu by zachorował. Surowe buraki można jednak spokojnie spożywać i niesie to szereg korzyści dla organizmu.
Właściwości prozdrowotne jedzenia surowych buraków to między innymi: regulowanie ciśnienia krwi, produkowanie czerwonych krwinek w większej ilości, zapobieganie miażdżycy i chorobom serca, zapobieganie nowotworom, poprawa kondycji ogólnej organizmu i wiele więcej. Kobiety, które spodziewają się dziecka, powinny jeść spore ilości buraków ze względu na obecność w nich kwasu foliowego oraz fosforu. Można więc powiedzieć, że jedzenie surowych buraków jest bardzo pożytecznym nawykiem żywieniowym.
Jeżeli ktoś nie jest do końca przekonany do smaku buraków, może surowe warzywa jeść na przykład w formie krojonych pasków z sosem jogurtowym. Są różne formy podawania surowych buraków, ale warto wiedzieć, że świetnym rozwiązaniem do podawania ich są ulubione przyprawy. Stosowanie ich sprawia, że smak jest dostosowany do naszych preferencji. Nie brakuje również i takich smakoszy buraków, którzy doceniają ich naturalny smak i aromat. Buraki podawane są również często w połączeniu z cytryną lub jabłkiem. W jakie składniki zaopatruje nasz organizm jedzenie surowych buraków? Poza wspomnianym już wcześniej kwasem foliowym oraz fosforem w burakach znajduje się zawsze sporo:
- magnezu
- witaminy C
- błonnika
- azotanów
- betalainy
- betainy
Taki skład buraków sprawia, że mają ogrom prozdrowotnych właściwości, a wymienione powyżej składniki to nie wszystkie elementy składu. To właśnie jedzenie surowych i gotowanych buraków polecają lekarze osobom, które cierpią na anemię. Sok z buraka to napój, który ma bardzo intensywny i specyficzny smak, ale zawiera w swoim składzie ogromną liczbę składników wzmacniających organizm. Udowodniono, że sportowcy, którzy jedzą surowe buraki i piją z nich sok, osiągają sporo lepsze wyniki wydolnościowe.
Dlaczego jedzenie surowych buraków jest rzadko spotykane?
Nie jest szczególnie popularne jedzenie surowych buraków. Dlaczego? Część osób nie do końca zdaje sobie sprawę z tego, jak dużo jedzenie surowych buraków ma właściwości leczniczych i profilaktycznych. Istnieje również grupa ludzi, którzy nie powinni jeść zbyt dużo surowych buraków ze względu na stan zdrowia. Jacy to ludzie? Przeciwwskazania do spożywania takiego pokarmu występują u osób z reumatyzmem, kamicą nerkową oraz dną moczanową. Powodem przeciwwskazań w sytuacji, gdy ludzie dotknięci są wymienionymi dolegliwościami, jest obecność w burakach szczawianów. To właśnie ten składnik może sprzyjać zaostrzeniu się objawów wymienionych chorób.
Osoby z niskim ciśnieniem również powinny uważać na jedzenie surowych buraków i picie z nich soku, gdyż może pojawić się u nich niedociśnienie. Podobnie jak z innymi elementami diety przy jedzeniu buraków w dowolnej formie oraz piciu z nich soku warto zachować umiar. Właściwości prozdrowotne buraków zostały udowodnione naukowo. W diecie bardzo ważna jest obecność tych warzyw, a jedzenie buraków na surowo to najbardziej dogodna forma ich spożywania.
Jedzenie surowych buraków? To dla mnie nowość. Jednak chętnie spróbuję. Dorzucę do moich chrupiących przekąskowych warzyw z kochanymi dipami.