czy można jeść surowe szparagi

Czy można jeść surowe szparagi?

Szparagi to niezwykle zdrowe warzywa. Są smaczne i zawierają także ogromną ilość witamin. Jedzenie surowych szparagów może być dla niektórych nieco zaskakujące. Pewnym osobom może wydawać się to nawet niewłaściwe. Nic jednak bardziej mylnego. Surowe szparagi są świetnym daniem. Dostarczają wartościowych składników odżywczych, a właściwie przyrządzone doskonale smakują.

Jakie korzyści niesie jedzenie surowych szparagów?

Szparagi są prawdziwymi bombami witaminowymi. Jedzenie ich na surowo, gdy są odpowiednio przyrządzone, dostarcza nie tylko doznań smakowych, ale również wartości odżywczych. Suma bioaktywnych substancji w szparagach jest nawet 5 krotnie większa niż w pozostałych warzywach. To wystarczający powód, aby jak najczęściej jeść te warzywa w różnych odmianach.

Odmiany szparagów nie różnią się od siebie mocno poza szparagami zielonymi. Są one o wiele bogatsze w bioaktywne składniki niż odmiana fioletowa, a także biała. Składniki bioaktywne w szparagach to błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, saponiny, antocyjany, a także 14 polifenoli (w tym rutyna i kwercetyna). Każda porcja surowych szparagów to także ogromna zawartość witamin C, A, K, E, oraz kwasu foliowego i potasu. Wspomniane składniki odżywcze zapewniają piękną cerę, włosy, a także dobry stan paznokci.

Szparagi są od dawna stosowane w ludowym lecznictwie Wschodu. Opisywane warzywa stosuje się jako środki przeciwkaszlowe, moczopędne, a także pobudzające i przeczyszczające. Warto wspomnieć również o korzyściach z jedzenia surowych szparagów, takich jak obniżenie cholesterolu, regulowanie ciśnienia i poprawa metabolizmu. Lista korzyści płynących ze spożywania szparagów jest zatem naprawdę spora. Jedzenie surowych szparagów kompleksowo działa na organizm i sprzyja lepszemu samopoczuciu oraz zdrowiu.

czy można jeść surowe szparagi
Surowe szparagi w kuchni (Autor: @louishansel / Unsplash)

Jak przygotować surowe szparagi?

Surowe szparagi świetnie smakują na przykład jako dodatek do jajecznicy. Gdy od warzyw odłamiemy zdrewniałe końcówki i lekko zblanszujemy, a później zanurzymy w jajku gotowanym na miękko surowe szparagi, również będą smakować wybornie. Absolutnie nie będzie wtedy przeszkadzać ich twardość. Dobrym pomysłem może okazać się także dodawanie surowych szparagów do sałatki. W takim przypadku bardzo często nie trzeba ich nawet obierać. Polewając sałatkę sosem, nie trzeba jej także mieszać. Do sałatki, której głównym składnikiem są surowe szparagi, można dodać na przykład oliwę z oliwek, sok z cytryny, parmezan, twardy ser, garść pestek słonecznika, sól, a także pieprz. W takim zestawieniu szparagi z pewnością będą dobrze smakować. Jedzenie rozdrobnionych surowych szparagów z makaronem i sałatkami jest smaczne i co ważne zdrowe. Makaron jako węglowodany złożone i szparagi będące bogatym źródłem składników odżywczych mają właściwości prozdrowotne i stanowią ważny element diety.

Szparagi zarówno gotowane, jak i surowe są bardzo pożytecznym elementem diety. Ich wpływ na stan zdrowia został potwierdzony, a ciekawy smak ma wielu zwolenników. Nic dziwnego, że te warzywa są tak lubiane. Gotowanie szparagów jest częste, gdyż po obróbce termicznej są one bardziej miękkie. Dokładniej zmiękczają się twarde włókna roślinne warzyw. Zmiękczone szparagi ułatwiają organizmowi człowieka trawienie. Odpowiednio podane surowe szparagi są jednak również łatwe do żucia i w niczym nie ustępują wersji gotowanej. Jedzenie surowych szparagów jest zalecane przez dietetyków oraz specjalistów od żywienia.