Czy wiesz do czego służy szuflada pod piekarnikiem?

Czy wiesz do czego służy szuflada pod piekarnikiem?

14 lutego 2022 0 przez Redakcja To Kocham

W wielu domach z pewnością znajdują się przedmioty, których funkcji nikt tak naprawdę nie zna. Często używane są one według intuicji lub potrzeb – niekoniecznie w taki sposób, w jaki przewidział to producent. Jedną z takich rzeczy jest szuflada pod piekarnikiem. Jej zastosowanie często jest nieznane, a ona sama owiana jest tajemnicą.



Do czego najczęściej używamy szuflady pod piekarnikiem?

Najczęściej do szuflady pod piekarnikiem trafiają najmniej potrzebne rzeczy. Gdy spytamy rodzinę lub znajomych co właściwie tam trzymają najczęściej usłyszymy, że trzymają tam foliowe torebki, papiery do pieczenia, folie spożywcze lub aluminiowe, foremki do pieczenia, pokrywki do garnków, instrukcje, gwarancje i wiele innych podobnych przedmiotów. Niektórzy chowają tam nawet ręczniki kuchenne (ciepło bijące od piekarnika – ogrzewa je i suszy). Tak naprawdę często chowamy do niej wszystko co chcemy, ogranicza nas tylko niewielki rozmiar szuflady.

do czego służy szuflada pod piekarnikiem



Do czego naprawdę służy szuflada pod piekarnikiem?

Szuflada pod piekarnikiem – fachowo nazywana jest szufladą grzewczą. Jak sama nazwa wskazuje – służy ona do ogrzewania jedzenia. Ciepłe posiłki mogą być tam przechowywane, dzięki czemu nie tracą one swojej temperatury. Szuflada jeest skonstruowana i umiejscowiona w specjalny sposób, tak żeby temperatura wewnątrz niej, podczas i po pracy piekarnika utrzymywała się w granicach 40 do 75 stopni Celsjusza. Dzięki temu rozwiązaniu możliwe jest utrzymanie posiłków w pożądanej temperaturze. W ten sposób nie zajmujemy miejsca w piekarniku, a jednocześnie mamy pewność, że zjemy ciepły posiłek. Kiedy czekamy, aż pieczeń się upiecze – do szuflady pod piekarnikiem włożyć możemy na przykład kalafiora lub ziemniaki. Szuflada pod piekarnikiem ma jeszcze jedno (mniej oficjalne) zastosowanie. Może ona posłużyć jako “ogrzewacz” do talerzy. Dzięki temu możliwe jest podawanie dań na ciepłych talerzach – pozwala to na dłuższe utrzymanie przez nie prawidłowej temperatury. Warto wspomnieć, że właśnie takie zabiegi są stosowane w restauracjach – w ten sposób możesz zabłysnąć w oczach swoich znajomych lub rodziny pokazując im, że niczym prawdziwy kucharz, naprawdę znasz się na gotowaniu!



Ważne!

Do szuflady pod piekarnikiem nie powinno się wkładać papierowych i łatwopalnych rzeczy (instrukcji, przepisów, zeszytów). Panująca w niej wysoka temperatura może spowodować zapalenie się tych przedmiotów. Szuflada pod piekarnikiem nie jest również dobrym miejscem do przechowywania drewnianych i plastikowych przyborów kuchennych. Podobnie jak w przypadku przedmiotów papierowych ciepła temperatura może zniszczyć lub stopić te rzeczy. Jeśli więc nie mamy zamiaru przechowywać w niej jedzenia, a jednocześnie chcemy ją wykorzystać – lepiej wkładać do niej przedmioty metalowe (takie jak blaszki czy pokrywki) lub ręczniki kuchenne.