dyniowe chilii z kiełbasą

Dyniowe chilli z kiełbasą

Ten przepis stworzono dla miłośników ostrego smaku. Sprawdzi się doskonale jako danie główne w chłodniejsze jesienne dni. Pikantne przyprawy rozgrzeją Twoje ciało od wewnątrz. A poza tym, jesień to najlepsza pora na dania z dyni. Jest to sezon na to wszechstronne warzywo, dzięki czemu dynię znajdziecie bez trudu w marketach oraz sklepach warzywnych. Dyniowe chilli z kiełbasą jest sycące i aromatyczne. Można jeść je solo lub z dodatkiem chrupiących bułeczek. Można łatwo je spakować w słoik i zabrać ze sobą do pracy.

Składniki do dyniowego chili z kiełbasą:

  • 600 ml wywaru z kurczaka
  • 500 ml puree z dynii
  • 2 puszki brązowej fasoli
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 czerwona papryka
  • 400g kiełbasy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka przyprawy chilli
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Z czym podawać dyniowe chilli?

Jako dodatek do potrawy sprawdzi się pieczywo. Natomiast samo dyniowe chilli możesz urozmaicić, dodając na wierzch przed samym podaniem takie dodatki jak:

  • prażone pestki dyni
  • kwaśna śmietana
  • starty żółty ser



Dyniowe chilli z kiełbasą – przygotowanie:

  1. Pokrój kiełbasę w połówki lub ćwiartki standardowego plasterka. Do garnka dodaj oliwę, a następnie usmaż w nim przygotowaną kiełbasę w taki sposób, aby stała się rumiana. Po usmażeniu wyłóż ją na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  2. Pokrój w kostkę cebulę, czerwoną paprykę i drobno czosnek. Podsmaż je w garnku. Gdy cebula stanie się szklista, dodaj odrobinę wody i gotuj warzywa jeszcze przez kilka minut. Jednocześnie, do gotujących się warzyw, dodaj przyprywy: sól, pieprz, kminek, cynamon i chilli.
  3. W kolejnym kroku przygotowania dyniowego chilli, dodaj do garnka pomidory, fasolę, usmażoną wcześniej kiełbasę, puree z dyni orz wywar z kurczaka. Zagotuj potrawę, a następnie zmniejsz temperaturę i gotuj powoli jeszcze przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.



Dyniowe chilli jest smaczne bezpośrednio po ugotowaniu, ale powinno z czasem w miarę odgrzewania, nabrać jeszcze więcej smaku i aromatu.