Gotowanie to codzienność większości z nas. Nie dla wszystkich jednak jest to łatwe i przyjemne. Warto pamiętać, że wcale nie musi tak być. Jeśli chcesz, aby codzienne czynności w kuchni stały się dla Ciebie proste i nic nie było w stanie Cię zaskoczyć – zapoznaj się z prostymi trikami kulinarnymi, które sprawią, że polubisz gotowanie. Poniżej przedstawiono garść pomysłów, które pozwolą na wybrnięcie z nawet z pozoru najgorszych okoliczności. Za słona zupa, problemy z obieraniem warzyw i owoców – to nie są sytuacje bez wyjścia. Kuchenne triki, które powinien znać każdy sprawią, że przekonasz się, że sztuka gotowania nie jest wcale taka skomplikowana, na jaką się wydaje.
Jak wycisnąć więcej soku z cytryny?
Chłodna woda z cytryną na upalne dni, czy może sok cytrynowy do drinków? Miąższ tego owocu przydaje się bardzo często, niestety, rzadko kiedy z pojedynczej sztuki udaje się uzyskać jego wystarczającą ilość. Na to też, na szczęście, istnieje ciekawy sposób. Sekretem jest bowiem sposób przekrojenia cytryny. Należy zrobić to wzdłuż, a nie w poprzek! To sprawi, iż otrzymamy dużo więcej soku niż, gdybyśmy wycisnęli go właśnie po przekrojeniu w poprzek. Warto zapamiętać ten sposób. Oprócz tego przed krojeniem i wydobywaniem miąższu warto położyć i poturlać cytrynę. Dobrze pamiętać też o tym, żeby nie używać zimnych owoców, np. wyjętych prosto z lodówki. Warto ocieplić je do temperatury pokojowej lub umieścić na chwilę w kuchence mikrofalowej. Te trzy sztuczki sprawią, że na pewno otrzymasz zadowalającą ilość soku.
Jak łatwo obrać pomidora?
Pomidor obrany ze skórki bardzo często pojawia się w wielu przepisach. Część osób nie zdaje sobie sprawy, że mimo iż obranie tego warzywa może się wydawać ciężkie, wcale takie nie jest. Jak obrać pomidora ze skóry? Wystarczy zastosować prosty trik kulinarny. Oto króciutka i nieskomplikowana instrukcja. Na początku należy umyć pomidora, później delikatnie pozbawić go zielonej szypułki. Następnym krokiem jest delikatne nacięcie jego skórki po dwóch stronach – od góry i dołu. Bardzo ważne jest, aby to działanie było delikatne i nie naruszyło miąższu. Kolejno należy umieścić pomidora w wysokiej miseczce i zalać go wrzątkiem, w taki sposób, aby całkowicie pokryć go wodą. Po kilkunastu sekundach, gdy zauważysz odchodzącą skórkę, wyciągnij warzywo. Teraz wystarczy zalać go strumieniem zimnej wody, a pomidor praktycznie sam zacznie się obierać – wystarczy lekko wspomóc się nożem.
Jak łatwo obrać z łupinek ząbki czosnku?
Może wydawać się, że obieranie czosnku jest czasochłonne, ale prosty trik kulinarny udowodnia, że wcale tak nie jest. Istnieją dwa ciekawe sposoby na pozbycie się łupinek w kilka sekund. Pierwszą sztuczką jest umieszczenie ząbków w pustym słoiku albo jakimkolwiek pojemniczku. Później należy energicznie nim potrząsać. Ważny jest także kierunek – trzeba robić to wykonując ruch góra-dół, tak, aby czosnek uderzał o wieczko i pokrywkę. I oto, w ten prosty sposób, sprawisz, ze łupinki zaczną same odchodzić. Innym ciekawym trikiem jest ułożenie ząbków na talerzyku i umieszczenie ich w mikrofalówce na czas maksymalnie dziesięciu sekund. Po wyjęciu również otrzymasz praktycznie obrany czosnek, gotowy do użycia.
Jak nie płakać podczas krojenia cebuli?
Cebula to dodatek do wielu dań. Jednak tak jak popularne jest to warzywo, tak samo nielubiane jest jego obieranie. Wszystko ze względu na fakt, iż czynność ta doprowadza wielu do łez. Cebula piecze w oczy ze względu na gaz, który ulatnia się podczas jej krojenia. Czy istnieje jakiś sposób na uniknięcie tego? Oczywiście, że tak. Jednym z nich jest umieszczenie cebuli w lodowatej wodzie. Niska temperatura posiada zdolność do neutralizacji drażniącego w oczy gazu. Niektórzy stosują także odwrotne działanie. Przed krojeniem umieszczają warzywo w gorącej wodzie, co również spowoduje pożądane przytłumienie działania drażliwej substancji i sprawi, iż cebula nie będzie doprowadzać krojącego do łez. To jeden z tych kuchennych trików, które powinien znać każdy, głównie ze względu na dużą popularność tego warzywa.
Test na świeżość jajka – jak prosto sprawdzić, czy nadaje się one do zjedzenia?
Często zdarza się, że układając jajka w specjalnym pojemniku w lodówce, wyrzucamy opakowanie, na którym znajduje się termin ważności. Wiele osób zaopatruje się w jajka wiejskie lub otrzymuje je od zaprzyjaźnionych osób i niestety nie posiada informacji o dacie ich przydatności. Czy nadają się one wciąż do jedzenia, możemy sprawdzić poprzez zastosowanie pewnego triku kulinarnego. Polega on na umieszczeniu surowego jajka w wodzie z odrobiną soli. Do naczynia należy wlać ciecz i położyć na jego dno jajo. Jeśli obróci się ono pionowo i uniesie do góry, oznacza to, że jest stare i nie nadaje się do spożycia. Jeśli natomiast po ułożeniu na dnie pojemnika tam pozostanie i nie wypłynie na powierzchnię – możesz mieć pewność, że jajko jest świeże i spokojnie wykorzystać je do przygotowania planowanego dania. Dlaczego tak się dzieje? Nieświeże egzemplarze wypełnione są powietrzem i z tego powodu unoszą się na wodzie. Ten prosty trik potrafi być bardzo przydatny w kuchni!
Jak uratować przesoloną zupę?
Przesolenie zupy może przydarzyć się każdemu. Na szczęście, zbyt duża ilość soli, to nie koniec świata! Jak uratować przesolone danie, aby zachowało swój smak i aromat? Na ratunek w takiej sytuacji przychodzą nam produkty, które znajdziemy w każdej kuchni. Wszystko zależy od rodzaju dania, w którym znajduje się zbyt dużo soli. Załagodzić taką sytuację może dodatek mleka, śmietany bądź jogurtu naturalnego. Jeśli jednak do przygotowanej potrawy nie pasuje nabiał, bo jest to np. rosół, z pomocą przyjdzie nam skórka suchego chleba. Wystarczy wrzucić ją do gotującej się zupy, a po kilkunastu minutach powinna ona wchłonąć zbędną sól z naszej potrawy. Pamiętaj, o tym, aby wyjąć skórki przed podaniem dania. Takie same właściwości posiada także ziemniak. Aby uratować przesoloną zupę, przygotuj dwa duże i obrane ziemniaki. Wrzuć je w całości do garnka, aby później łatwo je wyciągnąć. Ziemniak po kilkunastu minutach gotowania wchłonie przeszkadzającą nam sól.
Bita śmietana bez miksera – czy to możliwe?
W sytuacji, gdy potrzebujesz bitej śmietany, a nie jesteś w posiadaniu miksera bądź trzepaczki, nie jesteś wcale na straconej pozycji. Trik kulinarny taki jak słoik i śmietana o zawartości tłuszczu 36% przychodzi w takiej sytuacji z pomocą. Co należy zrobić? Cały proces tworzenia domowej bitej śmietany jest bardzo prosty. Wystarczy jedynie wlać mocno schłodzoną kremówkę do słoika i energicznie nim potrząsać przez kilka minut. Sprawdzaj co jakiś czas konsystencje, gdy będzie Ci odpowiadać, zakończ proces i ciesz się domową bitą śmietaną. Smacznego!
Jak pozbyć się nadmiaru tłuszczu z zupy?
Często zdarza się, że zupa, którą przygotujemy, jest pokryta grubą warstwą tłuszczu. W takiej sytuacji można próbować sobie z tym poradzić, wybierając jego nadmiar łyżką, ale jest na to prostszy i zdecydowanie szybszy sposób. Wystarczy przygotować czystą gazę i lód. Zmrożone kostki owijamy bandażem, zostawiając oczywiście trochę wolnego materiału na górze, aby swobodnie nimi operować. Pozostaje nam teraz zebranie nadmiaru tłuszczu, przejeżdżając naszą gazą z lodem po powierzchni zupy. Cały proces potrwa kilka sekund, a my usuniemy z naszego dania to, co zbędne. Prawda, że proste?
Miksowanie bez brudzenia kuchni
Miksowanie kremów, sosów i innych płynnych składników w dużych odkrytych miskach sprawia, że często część jej zawartości po spotkaniu z mieszadełkami ląduje na naszych kafelkach bądź blacie. Bywa to bardzo denerwujące. Część producentów naczyń kuchennych wpadło na pomysł i oferuje klientom miski wraz z odpowiednimi przykrywkami, które uniemożliwiają chlapanie podczas miksowania. Jeśli jednak nie posiadasz takiego urządzenia, z pomocą przychodzi prosty kuchenny trik, który powinien znać każdy wielbiciel ciast i innych deserów. Wystarczy użyć papierowego, jednorazowego talerzyka i wyciąć na jego środku miejsce na mieszadełko od miksera. Produkt ten będzie skutecznie ochraniał naszą kuchnię przed brudzeniem podczas miksowania.
Co zrobić, aby ryż się nie kleił?
Klejący się ryż nie wygląda ładnie na talerzu, ponieważ przypomina papkę. Jak wiadomo, jemy oczami, dlatego warto dbać o estetykę dań. Co zrobić, aby ugotować ryż na sypko? Jest na to szybki i prosty trik kuchenny, polegający na dokładnym opłukaniu produktu w zimnej wodzie przed rozpoczęciem gotowania. Sprawi to, że pozbędziemy się skrobi, która odpowiada za sklejanie się ryżu podczas gotowania. Warto dodać do niego także kapkę oliwy, która także zapobiega sklejaniu się ziarenek. Chwila moment i gotowe!
Owoce opadające na dno ciasta – jak temu zaradzić?
Lato i wiosna to idealny moment wypieki. Najlepiej, jeśli są one wzbogacone o pyszne i świeże sezonowe zbiory. Jednak częstym problemem podczas pieczenia takich ciast jest opadanie owoców na dno. Jak sobie z tym poradzić? Istnieje na to prosty i szybki sposób. Jedyne czego potrzebujesz to odrobina mąki pszennej i ziemniaczanej. Przed umieszczeniem owoców cieście wystarczy obtoczyć je w tych dwóch rodzajach mąk. Dzięki temu nie opadną one na dno, a zostaną na swoim miejscu. Jest to łatwy i szybki kuchenny trik, który powinien znać każdy wielbiciel wypieków.
Jak łatwo obrać imbir?
Imbir posiada wiele prozdrowotnych zastosowań. Szczególnie często stosuje się go w kuchni zimą, ze względu na jego rozgrzewające właściwości. Imbir świeży jest zdrowszy od swojej proszkowej postaci, ale przed spożyciem należy go obrać. Ze względu na jego nieregularne kształty nie poleca się zastosowania noża. Jak więc zrobić to w prosty sposób? Najlepiej posłużyć się łyżeczką. Pozwoli ona na proste pozbycie się skórki bez ingerowania w jego wnętrze, co często zdarza się w przypadku korzystania z noża. Najłatwiejszym sposobem jest wbicie brzegu łyżeczki w korzeń i powolne zeskrobywanie. Nic prostszego!
Szybki sposób na obieranie kilku jajek jednocześnie
Jaja to bardzo popularny produkt w kuchni w wielu domach, dlatego powstało dużo trików kulinarnych ułatwiających pracę z nimi. Jeśli chcesz szybko i prosto obrać wszystkie ugotowane jajka wystarczy umieścić je w jednym naczyniu. Może to być słoik, miska, metalowe sitko. Po prostu włóż je pod strumień wody i energicznie potrząsaj, tak, aby obijały się o siebie nawzajem. W ten sposób doprowadzisz do szybkiego popękania skorupek i jednocześnie obrania jajek. Od teraz nie musisz już skubać z łupinek każdego jajka po kolei. Warto zapamiętać sobie ten trik kulinarny.
Co zrobić, aby zapobiec kipieniu?
Często zdarza się, że nawet, gdy starasz się pieczołowicie pilnować gotującej się wody w garnku to wystarczy, że na chwilę się odwrócisz i zastajesz kuchenkę zalaną wodą, która wykipiała z garnka. Wydaje się, że nie da się temu zapobiec, a jednak nawet w tym przypadku można zastosować pewien trik kulinarny. Wystarczy położyć na garnku z wodą drewnianą łyżkę. Ważne, aby łączyła ona dwa przeciwne jego brzegi. Kiedy zawartość naczynia zacznie się gotować, nasza łyżka przebije pęcherze wrzącej wody, zapobiegnie kipieniu, a my zyskamy czas na zmniejszenie mocy płomienia. To właśnie ciekawe, kuchenne triki, które powinien znać każdy.
Sposób na przesuszone, twarde oraz nieapetycznie wyglądające owoce
Suszone śliwki, morele, rodzynki to zdrowa przekąska, a także pyszny dodatek do wielu dań i wypieków. Często zdarza się, że zbyt długo przechowywane w spiżarniach lub po prostu zapomniane w kuchennej szafce stają się zbyt wysuszone i twarde. Wcale nie oznacza to tego, iż nie nadają się one do spożycia i musimy je wyrzucić. Wystarczy, że umieścisz je w misce wraz z zawartością pół szklanki wody i dodasz łyżeczkę soku z cytryny lub innego cytrusa np. pomarańczy. Ten sposób przywróci smak i świeżość Twoich owoców.
Co robić, aby owoce nie ciemniały?
Bardzo często zdarza się, że pokrojone owoce takie jak jabłka, gruszki czy banany ciemnieją. Sprawia to, że nie wyglądają one ani ładnie, ani apetycznie, szczególnie jeśli służą jako ozdoba jakiegoś dania. Jest na to sposób, aby temu łatwo i szybko zaradzić. W tej czynności pomoże nam odrobina soku z cytryny. Wystarczy skropić nią owoce, a one zachowają swoje kolory dłużej. Jeśli potrzebujesz uratować ich większą ilość, możesz użyć roztworu wody z połączeniem octu owocowego. To prosta i szybka sztuczka, a pozytywny efekt gwarantowany!
Jak zachować dłużej świeżość bananów?
Banany to bardzo zdrowe i tanie owoce, z tego powodu często lądują w naszych koszykach. Niestety, często zdarza się tak, że zanim zdążymy je zjeść, od razu po zakupie ciemnieją i robią się zbyt miękkie. W takiej sytuacji nie pomaga nawet wsadzenie ich do lodówki, ale można jednak temu zapobiec. Ten kuchenny trik polega na owinięciu końcówki banana folią spożywczą. Należy pamiętać, aby zrobić to bardzo dokładnie i szczelnie. Ten sposób potrafi przedłużyć świeżość mocno dojrzałych bananów nawet o tydzień. Dlaczego tak się dzieje? Szczelne owinięcie końcówki powoduje zatrzymanie wydzielanie etylenu – gazu, który powoduje czarnienie. Warto jednak pamiętać, że ciemne banany wcale nie są niezdatne do spożycia, wręcz przeciwnie, można je bezpiecznie konsumować. Jednak należy wiedzieć, że zawierają one większą ilość cukru oraz kalorii.
Prosty sposób na oddzielenie żółtka od białka
Wiele osób ma problemy z oddzieleniem żółtka od białka. Nawet jeśli nie posiadasz takich trudności, warto ułatwić sobie życie i zaoszczędzić czas. Istnieje na to wręcz banalny sposób, a do jego wykonania potrzeba jedynie dwóch naczyń np. talerzyków oraz pustej, plastikowej butelki. To wszystko, co jest niezbędne do wykonania tego triku. Najpierw należy wbić całe jajko na naczynie, a później za pomocą butli zassać żółtko, wyławiając je z białka, a następnie wycisnąć je na drugi talerz czy np. do szklanki. Filmiki z tym kuchennym trikiem już jakiś czas temu obiegły cały świat i stały się prawdziwym hitem. Nic dziwnego! Warto samemu przekonać się jakie to łatwe.
Wszystkie wymienione sztuki, to proste kuchenne triki, które powinien znać każdy. Przydadzą się one nie tylko laikom, a także osobom, które chcą oszczędzić swój czas w kuchni. Warto je zastosować i ułatwić sobie codzienne czynności.
Zostaw komentarz