łowicka książęca szynka jajeczna

Łowicka książacka szynka jajeczna

To danie kuchni łowickiej serwowane jest tradycyjnie z okazji Świąt Wielkanocnych. Składa się zaledwie z kilku produktów, ale za to bardzo sycących. Podstawowymi składnikami łowickiej szynki jajecznej są (zgodnie z nazwą) jaja oraz mięso. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podaje się ją zwyczajowo z sosem chrzanowym lub samym chrzanem.

Trudność przepisu: łatwy



Prostota książackiej szynki jajecznej ma swoje źródło w warunkach panujących na dawnej polskiej wsi. Praca na gospodarstwie była bardzo czasochłonna i wymagająca. W związku z tym przygotowywane dania musiały być szybkie i proste do przyrządzenia. Jednocześnie miały być odżywcze, żeby zapewnić pracującym fizycznie osobom siłę i energię na wiele godzin. Wykorzystywane do przyrządzenia łowickiej szynki z jaj składniki były łatwo dostępne dla mieszkańców wsi.

Składniki szynki jajecznej z Łowicza:

  • 1 golonka
  • około 0,5 kg szynki wieprzowej
  • około 0,5 kg surowego boczku
  • 14 jaj
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa



Sposób przygotowania łowickiej książackiej szynki jajecznej:

  1. Golonkę, szynkę wieprzową oraz boczek włóż do dużego garnka z niedużą ilością wody. Mięso gotuj tak długo, aż stanie się miękkie.
  2. Ugotuj 6 jaj na twardo.
  3. Ostudzone mięso oraz jaja pokrój na nieduże nieregularne kawałki.
  4. Do mięsa oraz ugotowanych jaj dodaj 8 surowych jajek. Sól, pieprz oraz gałkę muszkatałową. Mogą to był 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka gałki muszkatałowej, ale ostateczne proporcje zależą od preferencji smakowych.
  5. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wyłóż do formy (np. 33x22cm).
  6. Pokrój cebulę w cienkie plasterki i ułóż ozdobnie na wierzchu.
  7. Tak przygotowaną surową łowicką szynkę jajeczną wstaw do piekarnika na 180°C. Piecz około godzinę.



Porady

  • Po przygotowaniu książackiej szynki jajecznej nie wylewaj mięsnego wywaru. Będzie stanowić on doskonałą bazę dla innych dań np. sosów. Wywar może dodatkowo odparować, żeby stał się bardziej skoncentrowany. Jeżeli nie jesteś w stanie wykorzystać go w ciągu kilku dni, koniecznie włóż go do zamrażarki.
  • Z uwagi na wysoką zawartość białka, tradycyjna szynka jajeczna to danie odpowienie dla osób na diecie ketogenicznej.