Omlet to danie śniadaniowe, które można przygotować na masę różnych sposobów. Bazę omletu tworzą jajka wymieszane z odrobiną mleka lub wody, a jego ostateczny smak uzależniony jest od wykorzystanych dodatków. Mogą być to niemalże dowolne składniki, w tym resztki po innych potrawach. Tym razem przygotowaliśmy omlet z warzywami i kiełbasą.
Czego potrzebujesz, żeby zrobić omlet z warzywami i kiełbasą?
- 1-2 łyżki oleju
- 3 łyżki mleka
- 3 jajka
- pół niedużej cebuli
- warzywa (w naszym wykonaniu wykorzystaliśmy mrożone warzywa z paczki: 1 różyczkę brokuła, 1 różyczkę kalafiora oraz 6 plasterków marchewki)
- 5 cienkich plasterków kiełbasy żywieckiej
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
- natka pietruszki do posypania
Z takiej ilości składników można przygotować omlet na 2-3 porcje (w zależności od apetytu).
Przygotowanie
Na początku wylej olej na patelnię o średnicy około 20cm i umieść ją na niedużym płomieniu. Czekając aż się rozgrzeje, pokrój połowę niewielkiej cebuli w drobną kostkę. Podobnie zrób z plasterkami kiełbasy (tutaj kostka może być nieco grubsza). Cebulkę i kiełbasę smaż do zarumienienia. W czasie smażenia pokrój w kostkę również warzywa i wrzuć je na patelnię w drugiej kolejności. Rozbij 3 jajka i roztrzep je widelcem z 3 łyżkami mleka. Dodaj przyprawy do smaku – sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Gotową mieszaninę wylej na patelnię z warzywami i kiełbasą. Zwiększ płomień i poczekaj aż brzegi omletu dobrze się zetną. Następnie weź drewnianą lub sylikonową łopatkę i z wyczuciem podwadź omlet, aby przewrócić go na drugą stronę. Zdarza się, że omlet łamie się w tym momencie, dlatego jeżeli masz wątpliwości czy jest już dobrze ścięty od spodu – poczekaj dłużej zanim go przewrócisz. Na końcu posiekaj natkę pietruszki i posyp zieleniną omlet podzielony na 2-3 porcje.
Zostaw komentarz