sałatka z ciecierzycy z makaronem i pieczonymi warzywami

Sałatka z ciecierzycy z makaronem i pieczonymi warzywami

To danie z wdzięcznością odkrywają zarówno weganie i wegetarianie, jak i osoby zabiegane, którym zależy na racjonalnym odżywianiu. Warzywne składniki sałatki dostarczają witamin oraz minerałów. Natomiast ciecierzyca (w tym hummus!) są dobrym źródłem białka. Ilość gotowej sałatki z ciecierzycy z makaronem i pieczonymi warzywami zaspokoi głód kilku osób lub może pełnić rolę głównego dania dla jednej osoby przez kilka dni.

Trudność przepisu: łatwy



Składniki sałatki z ciecierzycy z makaronem i pieczonymi warzywami:

  • 3 szklanki ugotowanego orzo (makaron w kształcie ryżu)
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 3-4 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1-2 czerwone cebule
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki hummusu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

Jak przygotować sałatkę z ciecierzycy z makaronem i pieczonymi warzywami?

  1. Cukinię, marchew, paprykę oraz cebulę pokrój w kostkę. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Pokrojone warzywa wyłóż na blachę, rozłóż je równomiernie i polej oliwą z oliwek. Posyp solą i pieprzem. Warzywa piecz około 40-45 minut.
  2. Ugotuj makaron orzo w osolonej wodzie.
  3. Do miseczki dodaj hummus, 2 łyżki wody, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie składniki.
  4. Odtwórz puszkę z ciecierzycą, odsącz płyn i wstaw ziarna na minutę do mikrofali.
  5. Do dużej miski dodaj makaron, pieczone warzywa i ciecierzycę. Polej całość sosem z hummusu. Wymieszaj i dopraw do smaku.



Porady:

  • Sałatka z ciecierzycy z makaronem i pieczonymi warzywami smakuje najlepiej na ciepło. Sprawdzi się doskonale jako danie obiadowe.