Niektóre kobiety w ciąży przejmują się każdym szczegółem swojego funkcjonowania. Inne starają się zachować spokój i żyć takim życiem jak do niedawna. Bez względu na podejście przyszłe mamy łączy to, że pragną dla swojego dziecka jak najlepiej. Z uwagi na to, warto wiedzieć, że niektóre produkty lub działania mogą zaszkodzić rozwijającemu się maleństwu. Czego unikać w ciąży? Staramy się odpowiedzieć na to pytanie w poniższym artykule.
Zakazane produkty spożywcze i napoje
„Jesteś tym, co jesz” mawiają dietetycy i miłośnicy zdrowego stylu życia. Będąc w ciąży, sytuacja dodatkowo się komplikuje. To, co jesz wciąż ma wpływ na Twoje samopoczucie, wygląd czy odporność, ale dodatkowo ma znaczenie dla zdrowia nienarodzonego jeszcze dziecka. W tym szczególnym stanie tym bardziej warto zadbać o dobrej jakości różnorodne posiłki. Trzeba mieć też na uwadze, że niektórych produktów lepiej unikać w ciąży.
Surowe mięso, ryby i jaja
W ciąży zakazane jest jedzenie surowego mięsa, ryb i innych owoców morza, oraz jaj. Spożywanie tych produktów niesie ryzyko zatrucia pokarmowego (np. listerią). Zatrucie może być groźne przede wszystkim dla przyszłej mamy, której odporność w ciąży jest osłabiona, ale też dla dziecka. Przyszła mama powinna zrezygnować z sushi, sashimi, ceviche, ostryg, małży, przegrzebków oraz innych owoców morza w wersji surowej, suszonej i wędzonej. Z menu powinny zniknąć też takie potrawy jak tatar, niewysmażony stek, wędliny wędzone na zimno lub długo dojrzewające, carpaccio. Podobnie na potrawy i dodatki z surowym jajkiem takie jak sos holenderski lub do sałatki Cezar, domowy majonez, włoska carbonara, tiramisu czy niektóre musy ma miejsca na talerzu ciężarnej.
Ryby i owoce morza o wysokiej zawartości rtęci
Ryby i owoce morza o wysokiej zawartości rtęci Dary morza są uznawane za zdrowy składnik diety, również w przypadku kobiet w ciąży. Są bogate w dobrej jakości białko oraz kwasy omega-3. Przez to są cenione m.in. ze względu na korzystny wpływ na rozwój mózgu dziecka w łonie matki. Nie wszystkie ryby są tak samo polecane z uwagi na różnice w zawartości niebezepiecznej rtęci. Kobiety spodziewające się dziecka powinny szczególnie unikać tuńczyka wielkookiego, makreli królewskiej, marlina, gardłosza pomarańczowego, miecznika, rekina czy płytecznika. Generalnie dobrze jest unikać dużych gatunków ryb i wiekowych okazów, ponieważ mogą one zawierać więcej rtęci. Metal ten sprzyja powstawaniu uszkodzeń płodu, zwłaszcza jego układu nerwowego.
Niepasteryzowane mleko i sery
Do produktów, których nie powinno się jeść w ciąży należą także niektóre produkty mleczne, które nie zostały poddane procesowi pasteryzacji. Należy unikać szczególnie niepasteryzowanych miękkich serów np. brie, fety czy sera pleśniowego. Jeżeli znajdziesz te produkty w wersji pasteryzowanej, nie musisz z nich rezygnować, ponieważ wysoka temperatura zabija groźne w tym przypadku bakterie.
Produkty z dużą zawartością witaminy A
Chociaż witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, spożywanie jej w zbyt dużej ilości może być szkodliwe. Przyszła mama powinna zadbać o to, żeby w jej diecie nie znalazł nadmiar witaminy A. Konsekwencją przedawkowywania w ciąży mogą być zaburzenia rozwoju płodu, przedwczesny poród, a nawet śmierć zarodka. Z tego powodu kobiety w ciąży powinny unikać spożywania produktów takich jak wątróbka, suplementów z witaminą A oraz tranu. Oczywiście nie wolno przesadzić w drugą stronę. Witamina A jest jak najbardziej potrzebna do prawidłowego rozwoju dziecka.
Tatuaż powinien poczekać
Decyzja o wykonaniu tatuażu w ciąży może wydawać się całkiem atrakcyjna. Nierzadko w tym czasie kobiety biorą na siebie mniej obowiązków. Więcej wolnego czasu sprzyja powrotowi do wcześniejszych marzeń i planów. Wizja wykonania długo odkładanego w czasie tatuażu z pewnością może być kusząca. Jednak, czy w ciąży można zrobić tatuaż? Przeciwwskazań jest kilka. Po pierwsze, tatuowanie ciała niesie ze sobą ryzyko zakażenia m.in. zapaleniem wątroby typu B, C i wirusem HIV. Ponadto, niektóre tusze zawierają niebezpieczne substancje np. metale ciężkie, które mogą negatywnie wpłynąć na rozwijające się dziecko. Z tych powodów warto poczekać z tatuażem do momentu zakończenia okresu karmienia piersią.
Niektóre zabiegi kosmetyczne
Pielęgnacja ciała w ciąży jest szczególnie ważna. W tym stanie ciało kobiety zmienia się – przybiera na wadze, skóra narażona jest na rozciąganie i może tracić sprężystość, pojawia się zwiększone ryzyko pojawienia się rozstępów czy cellulitu. Tak obciążone ciało wymaga naprawdę czułej pielęgnacji. Ale trzeba dbać o nie w przemyślany sposób. W ciąży powinno się unikać takich zabiegów kosmetycznych jak:
- zabiegi z użyciem ultradźwięków
- zabiegi z użyciem prądu
- zabiegi laserowe
- zabiegi rozgrzewające
- peelingi chemiczne
- depilacja woskiem
- makijaż permanentny
Zostaw komentarz